Ordonanta de URGENTA a Ministrului Educatiei cu Prevederi de ULTIM MOMENT pentru Invatamant

Ordonanta URGENTA Ministrului Educatiei Prevederi ULTIM MOMENT Invatamant

Ministerul Educatiei, Ligia Deca, a anuntat ca in cadrul sedintei de saptamana aceasta, Guvernul Romaniei a aprobat o ordonanta de urgenta, prin care se aduc clarificari cu privire la aplicarea Legii invatamantului superior nr. 199/2023. Ligia Deca, a declarat ca aceste reglementari au un caracter tehnic-normativ si vizeaza in principal organizarea programelor de studii universitare de doctorat.

Ministerul Educatiei afirma ca, in baza noilor precizari, programele de doctorat se pot organiza atat in forma de invatamant cu frecventa, cat si cu frecventa redusa. O noutate adusa de aceasta ordonanta este legata de clarificarea modului de organizare a doctoratelor stiintifice si profesionale, in contextul inceperii anului universitar 2024-2025.

Ministerul Educatiei a mentionat ca doctoratul stiintific are ca scop producerea de cunostinte originale, relevante la nivel international, pe baza unor metode stiintifice riguroase, iar acest tip de program poate fi urmat atat in regim cu frecventa, cat si cu frecventa redusa. In ceea ce priveste doctoratul profesional, acesta poate fi organizat in aceleasi forme de invatamant, inclusiv in invatamantul universitar dual.

Un alt aspect important reglementat prin aceasta ordonanta se refera la accesul in cariera didactica si de cercetare. Ambele tipuri de doctorat – stiintific si profesional – sunt recunoscute ca baze solide pentru dezvoltarea unei cariere in invatamantul superior si in cercetare.

Ministerul Educatiei a clarificat ca granturile aferente studiilor de doctorat includ bursele individuale doar pentru doctoratele organizate in regim cu frecventa, nu si pentru cele cu frecventa redusa. Aceste masuri au fost necesare pentru a asigura o reglementare clara inainte de fundamentarea cifrei de scolarizare pentru anul universitar 2025-2026.

Ministerul Educatiei va initia in curand procedurile de fundamentare a acestei cifre, conform obligatiilor legale. Institutiile de invatamant superior trebuie sa faca publice conditiile de admitere cu cel putin sase luni inainte de desfasurarea examenului, conform noii legislatii in vigoare.

Prin aceste masuri, Ministerul Educatiei doreste sa asigure o mai mare transparenta si predictibilitate in organizarea studiilor doctorale, in beneficiul studentilor si al institutiilor academice din Romania.

author avatar
Redactia iDevice.ro