Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, aduce in atentia a milioane de romani din toata tara o foarte importanta actiune derulata astazi, la Palatul Parlamentului, unde a avut loc Ziua Portilor Deschise organizata de Asociatia Nationala a Surzilor din Romania, cu ocazia celebrarii a 105 ani de la infiintare.
Simona Bucura-Oprescu a participat la eveniment, tinand un discurs in care a subliniat importanta acestui moment pentru comunitatea persoanelor cu deficiente de auz din tara noastra. “Asociatia Nationala a Surzilor implineste 105 ani, ceea ce inseamna multe povesti de viata, emotii, evolutie si destine. Este una dintre cele mai vechi asociatii non-guvernamentale din tara.
Va multumesc pentru colaborarea din acest an, care ne-a permis sa gasim solutii pentru cresterea veniturilor persoanelor cu handicap grav si pentru majorarea indemnizatiilor de la 70% la 80% din indicatorul social de referinta (ISR). Impreuna reusim sa imbunatatim situatia pensionarilor si a celor care vor dobandi acest statut si care au lucrat in conditii de handicap.
Aceste drepturi vor fi incluse in Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Este un angajament ferm al statului roman”, a declarat ministrul. Deasemenea, Simona Bucura-Oprescu a anuntat continuarea reformei sistemului de asistenta sociala, mentionand ca unul dintre proiectele esentiale in acest sens este Sistemul National Integrat de Management al Dizabilitatii.
Simona Bucura-Oprescu spune deasemenea ca in cadrul evenimentului, a fost proiectat filmul “Dragoste fara cuvinte”, primul scurtmetraj romanesc in care rolurile principale sunt interpretate de persoane cu deficiente de auz, subliniind astfel importanta includerii si promovarii persoanelor din aceasta comunitate in productiile artistice.
Totodata, au avut loc prezentari privind formarea interpretilor de limbaj mimico-gestual cu ajutorul tehnologiei moderne, precum si ateliere si proiectii ale proiectelor curente si viitoare ale asociatiei.
Simona Bucura-Oprescu afirma ca prima forma de asociere a persoanelor cu deficiente de auz din Romania a fost infiintata pe 9 noiembrie 1919, sub numele de „Asociatia Amicala a Surdo-Mutilor din Romania”, avand ca patronaj regal pe Regina Maria. Alexandru Clarnet a fost primul presedinte al asociatiei, iar printul Henry Ghica, fiul surd al lui Constantin Ghica, a facut parte din comitetul de conducere.
Aceasta celebrare a fost un prilej important pentru a recunoaste si onora eforturile depuse de-a lungul timpului pentru sustinerea si integrarea persoanelor cu deficiente de auz in societatea romaneasca.
This post was last modified on sept. 25, 2024, 7:21 PM 19:21