X

Solicitarile de ULTIM MOMENT ale lui Florin Barbu si Masurile Pregatite pentru Romania

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, aflat saptamana aceasta la Bruxelles, a anuntat o serie de solicitari extrem de importante facute Comisiei Europene, care se vor transforma in masuri semnificative pentru sprijinirea agriculturii romanesti. Printre acestea se numara fonduri importante destinate programelor Tomata, Usturoiul si Cartoful Romanesc.

Florin Barbu spune ca acestea vin ca o garantie a angajamentului Guvernului Romaniei de a sustine fermierii si producatorii de alimente romanesti. „Legumicultorii, fermierii si procesatorii care produc alimente romanesti au sustinerea noastra, ca intotdeauna. Asiguram fondurile necesare pentru Programele Tomata, Usturoiul si Cartoful Romanesc si sustinem plata accizei la motorina”, a declarat ministrul.

Florin Barbu anunta deasemenea ca Guvernul Romaniei a aprobat recent alocarea a aproximativ 900 de milioane de lei pentru aceste programe, ceea ce ar trebui sa asigure un sprijin financiar consistent pentru producatorii agricoli din Romania. Ministrul Barbu a subliniat ca acest tip de sustinere este esential pentru dezvoltarea agriculturii si industriei procesarii din tara noastra: „Sustinerea tuturor celor care produc romaneste este calea sigura pentru dezvoltarea agriculturii si industriei procesarii din Romania.”

Pe langa sprijinul pentru programele de legumicultura, ministrul Florin Barbu a anuntat ca Romania solicita sprijin financiar din partea Comisiei Europene pentru crescatorii de oi afectati de pesta micilor rumegatoare. Aceasta boala a dus la impunerea unor restrictii la export si la cresterea costurilor de intretinere pentru crescatori, care au ajuns la aproximativ 20 de euro pe luna per animal.

„Am solicitat in cadrul Consiliului AgriFish un sprijin financiar pentru o perioada de 90 de zile pentru animalele din ferme pregatite pentru export. Trebuie sa venim in sprijinul crescatorilor de oi care au fost afectati de pesta micilor rumegatoare”, a afirmat ministrul.

Florin Barbu a adaugat ca este necesar sa se gaseasca rapid solutii pentru fermierii care au suferit pierderi din cauza secetei severe si a restrictiilor la export, astfel incat acestia sa poata depasi cu bine aceasta perioada dificila.

Un alt subiect important discutat de ministru a fost cel legat de seceta care a afectat numeroase culturi de toamna. In urma negocierilor cu oficialii europeni de la Bruxelles, Comisia Europeana a aprobat un sprijin financiar de 21,6 milioane de euro pentru fermierii romani afectati de seceta.

„Sunt chiar acum la Bruxelles, la Consiliul AgriFish, si continuam negocierile pentru a primi sprijin financiar si pentru culturile de primavara, asa cum este normal. Asa cum am promis, vom acorda pentru prima data despagubiri fermierilor in anul in care s-au produs calamitati, pentru ca fermierii nostri au nevoie de sprijin acum pentru a pregati urmatorul an agricol”, a declarat Florin Barbu.

Florin Barbu subliniaza ca aceste masuri sunt menite sa ajute fermierii romani sa-si refaca productia si sa asigure continuitatea activitatilor agricole, in contextul provocarilor climatice si economice actuale.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on sept. 25, 2024, 1:11 PM 13:11

Disqus Comments Loading...