Armata Romana a emis o atentionare pentru romanii din mi multe zone ale tarii, iar asta deoarece o misiune derulata de catre soldatii romani in perioada 24 septembrie – 14 octombrie, are la baza faptul ca Brigada 15 Mecanizata „Podu Inalt” va mobiliza convoaie de personal si tehnica pe teritoriul national, folosind cai de comunicatii feroviare si rutiere.
Armata Romana spune ca scopul acestor deplasari este desfasurarea unor activitati de instruire planificate din anul 2023. Detașamente și tehnică militară din garnizoanele Iasi, Piatra Neamt, Bacau, Botosani si Turda vor fi deplasate catre locatiile stabilite pentru aceste exercitii.
Totodata, aeronavele IAR-99 Soim si IAR-330 SOCAT ale Bazei 95 Aeriana „Erou capitan aviator Alexandru Serbanescu” din Bacau au efectuat trageri de lupta cu armamentul de la bord in cadrul Centrului Secundar de Instruire pentru Lupta „Smardan”.
Armata Romana transmite ca pe 25 septembrie, la Brigada 9 Mecanizata „Marasesti” a avut loc un exercitiu comun cu un detasament al ISU Constanta. Tema principala a acestui exercitiu a fost legata de cauzele producerii incendiilor, clasificarea acestora si prezentarea agentilor de stingere. Personalul a fost instruit cu privire la modul de utilizare a stingatoarelor si procedurile de evacuare in caz de incendiu.
In perioada 26-29 septembrie, structuri din cadrul Fortelor Terestre vor desfasura exercitii tactice cu trupe si tehnica blindata in Poligonul de Instructie „Pais” din Sfantu Gheorghe. Exercitiile au ca scop antrenarea militarilor si validarea tehnicilor, tacticilor si procedurilor in operatiuni desfasurate in teren muntos-impadurit. In acest context, fortele blindate vor tranzita judetele Suceava, Mures, Harghita si Covasna.
Contributia Fortelor Navale Romane la succesul misiunilor militare continua prin Grupul 256 Elicoptere, din subordinea Comandamentului Flotei „Viceamiral Vasile Urseanu”, care opereaza elicopterele IAR-330 Puma Naval. Acestea indeplinesc misiuni atat de pe navele militare, cat si de pe Aerodromul Tuzla.
Armata Romana aduce in atentie ca pe plan international, Romania continua sa joace un rol important in cooperarea regionala in domeniul apararii. Secretarul de Stat pentru Politica de Aparare, Planificare si Relatii Internationale, Simona Cojocaru, a condus delegatia Ministerului Apararii Nationale la reuniunile Comitetului de coordonare si ale Comitetului director politico-militar, desfasurate la Constanta.
Aceste activitati se inscriu in cadrul exercitarii presedintiei rotative a Procesului reuniunilor ministrilor apararii din Europa de Sud-Est (SEDM). Discutiile au vizat proiectele ce urmeaza sa fie aprobate in cadrul viitoarei reuniuni SEDM, care va avea loc la Tirana, in noiembrie.
In cadrul acestei initiative, Romania si-a reafirmat angajamentul fata de cooperarea regionala si securitatea in Europa de Sud-Est, propunand inclusiv conectarea Brigazii din Europa de Sud-Est (SEEBRIG) la noile realitati geostrategice. „Presedintia noastra urmareste cu determinare consolidarea rolului regional al SEDM si revitalizarea SEEBRIG,” a declarat Simona Cojocaru.
SEDM, initial creat pentru a sprijini integrarea euro-atlantica, a evoluat intr-o initiativa regionala vitala, care promoveaza securitatea si cooperarea. Valorile cheie evidentiate de Romania in cadrul presedintiei sunt rezilienta, angajamentul si stabilitatea.