Proiectul de Lege de ULTIM MOMENT a lui Adrian Caciu cu Masuri Importante pentru Romani

Proiectul Lege ULTIM MOMENT Adrian Caciu Masuri Importante Romani

Adrian Caciu, ministrul Fondurilor Europene, a publicat un nou proiect de lege pe care Guvernul Romaniei ar vrea sa il adopte, asta dupa ce activitatile de audit tematic desfasurate de Autoritatea de Audit (AA) la nivelul agentiilor pentru dezvoltare regionala, carora le-a fost atribuit rolul de autoritati de management (AM) pentru programele regionale, au fost finalizate.

Adrian Caciu afirma ca scopul acestor audituri a fost evaluarea capacitatii administrative a celor 8 autoritati de management, in vederea indeplinirii functiilor specifice conform Regulamentului (UE) 2021/1.060, care reglementeaza dispozitiile comune.

Adrian Caciu, a subliniat ca aceste evaluari sunt esentiale pentru asigurarea functionarii eficiente a sistemului de management si control (SMC) instituit. Concluzia generala a auditului tematic a indicat ca sistemul de gestiune si control al acestor agentii functioneaza partial, fiind necesare imbunatatiri substantiale, conform clasificarii in categoria 3.

Aceasta categorie implica riscuri considerabile pentru eficacitatea programelor regionale. Conform articolului 96 din Regulamentul (UE) nr. 1060/2021, Comisia Europeana poate intrerupe termenele de plata pentru o perioada de pana la sase luni in cazul in care sunt identificate deficiente grave pentru care statul membru nu a luat masuri corective.

Adrian Caciu, in acest sens, afirma ca proiectul de act normativ prezentat de Ministerul Fondurilor Europene prevede o serie de masuri menite sa raspunda recomandarilor formulate de Autoritatea de Audit. Aceste masuri au ca scop prevenirea intreruperii platilor si imbunatatirea functionarii sistemului de management si control.

Una dintre masurile propuse este revizuirea prevederilor Legii nr. 315/2004, pentru a elimina implicarea Consiliului pentru Dezvoltare Regionala in deciziile autoritatilor de management si a organismelor intermediare. De asemenea, se propune infiintarea unei structuri independente operational in cadrul agentiilor pentru dezvoltare regionala, care sa indeplineasca rolul de autoritate de management pentru programele regionale.

O alta modificare vizeaza clarificarea atributiilor sefilor autoritatilor de management din cadrul agentiilor, astfel incat acestea sa nu fie exercitate de directorii agentiilor, ci de coordonatorii structurilor desemnate. Aceasta schimbare urmareste sa elimine riscurile de conflict de interese si sa asigure o gestionare transparenta a fondurilor europene.

Adrian Caciu dezvaluie, in plus, ca personalul structurilor care indeplinesc rolul de autoritate de management va fi supus prevederilor Legii nr. 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor publice, pentru a spori transparenta si a preveni coruptia in administrarea programelor regionale.

Masurile propuse vin in contextul unor deficiente administrative identificate, care, daca nu sunt remediate, pot duce la intreruperea temporara a platilor din fondurile europene destinate programelor regionale. Ministerul Fondurilor Europene isi exprima angajamentul de a implementa aceste masuri pentru a asigura o functionare eficienta si transparenta a sistemului de management si control.

author avatar
Redactia iDevice.ro