Document Normativ Oficial de ULTIM MOMENT al lui Florin Barbu cu Masuri pentru Romanii din Tara

Document Normativ Oficial ULTIM MOMENT Florin Barbu Masuri Romanii Tara

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, anunta milioane de romani ca in cadrul sedintei de Guvern de zilele trecute, a fost adoptata o noua Hotarare care prevede alocarea unei sume considerabile din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR). Aceasta masura vine in sprijinul fermierilor afectati de dificultati economice si climatice, dar si de efectele razboiului din Ucraina.

Florin Barbu sustine ca suplimentarea bugetului MADR cu 445,721 milioane lei sub forma de credite de angajament si 441,821 milioane lei sub forma de credite bugetare are ca scop acoperirea cheltuielilor aferente programelor de sprijin pentru producatorii agricoli afectati. Printre cei vizati se numara agricultorii care se confrunta cu inflatia, consecintele razboiului din Ucraina si conditiile pedoclimatice dificile.

“Este esential sa sprijinim producatorii agricoli intr-o perioada atat de dificila. Prin aceasta hotarare, ne asiguram ca fermierii nostri vor avea resursele necesare pentru a depasi provocarile actuale si pentru a continua sa produca alimente esentiale pentru Romania”, a declarat ministrul Florin Barbu.

Florin Barbu cinfirma ca suplimentarea bugetului MADR include mai multe masuri specifice de sprijin. Astfel, pentru compensarea pierderilor la cultura de tomate si usturoi in spatii protejate, au fost alocate 225,721 milioane lei, din care 41,582 milioane lei sunt destinate culturii de usturoi, iar 184,139 milioane lei culturii de tomate. Termenul limita de plata pentru aceste sume este 30 septembrie 2024.

De asemenea, suma de 105 milioane lei este alocata pentru sprijinul financiar aferent lunii decembrie 2024, cu plata programata pentru trimestrul I din 2025. Alte fonduri includ 133,1 milioane lei pentru subventionarea accizei la motorina utilizata in agricultura, corespunzatoare trimestrului II din 2024.

Totodata, 3 milioane lei vor fi alocate pentru schema de ajutor de minimis destinata productiei de cartofi, in conditiile depasirii suprafetei totale estimate, iar 80 milioane lei vor fi folosite pentru a evita inregistrarea unor plati restante catre furnizorii de energie electrica.

Florin Barbu anunta ca, in paralel, secretarul de stat Sorin Moise a reprezentat Romania la reuniunea ministrilor agriculturii din Grupul de la Visegrad, Romania si Bulgaria, eveniment care a avut loc la Poznan, Polonia, intre 25 si 26 septembrie. In cadrul reuniunii, au fost discutate provocarile comune cu care se confrunta fermierii din regiune, inclusiv schimbarile climatice si obligatiile impuse de noua Politica Agricola Comuna.

“Fermierii nostri se confrunta cu aceleasi probleme, fie ca vorbim de schimbarile climatice sau de razboiul din Ucraina. Este crucial sa avem o pozitie comuna in fata acestor provocari”, a declarat Sorin Moise.

De asemenea, in marja evenimentului, au avut loc discutii bilaterale cu ministrul Agriculturii din Polonia, Czesław Siekierski, in cadrul carora au fost analizate directiile de dezvoltare a Politicilor Agricole Comune Europene. Actul normativ adoptat nu va avea impact asupra bugetului general consolidat, subliniaza autoritatile.

author avatar
Redactia iDevice.ro