Hotarare de Guvern de ULTIM MOMENT a Ministrului Energiei, Masurile Luate pentru Toti Romanii

Hotarare Guvern ULTIM MOMENT Ministrului Energiei Masurile Luate Toti Romanii

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a publicat proiectul unei noi Hotararo de Guvern, prin care anunta ca vrea sa adeopte o serie de noi masuri importante de reorganizare si extindere a atributiilor ministerului sau pentru a gestiona dezvoltarea energiei eoliene offshore in Romania.

Ministrul Energiei, potrivit Hotararii Guvernului nr. 316/2021, care reglementeaza organizarea si functionarea ministerului, structura sa va fi completata pentru a include activitati specifice acestui sector emergent.

Aceste modificari vin in contextul adoptarii Legii nr. 121/2024 privind energia eoliana offshore, o lege care deschide drumul pentru concesionarea perimetrelor marine in vederea dezvoltarii centralelor electrice eoliene. Astfel, Ministerul Energiei va deveni autoritatea competenta in stabilirea si concesionarea acestor perimetre, contribuind la diversificarea surselor de energie ale Romaniei.

Ministrul Energiei, mentioneaza ca memorandumul nr. 5051/SIB/23.07.2024 prevede aprobarea infiintarii a 14 posturi suplimentare in cadrul ministerului, posturi dedicate exclusiv gestionarii proiectelor de energie eoliana offshore. Aceasta extindere a personalului reflecta importanta strategica pe care guvernul o acorda dezvoltarii surselor de energie regenerabila, in conformitate cu obiectivele Green Deal ale Uniunii Europene.

Ministrul Energiei, conform noilor prevederi legislative, va efectua studii de specialitate pentru a stabili perimetrele offshore ce pot fi oferite spre concesionare. De asemenea, va organiza proceduri competitive pentru atribuirea acestor perimetre, incheierea contractelor de concesiune si monitorizarea implementarii acestora.

De asemenea, ministerul va avea responsabilitatea de a monitoriza plata redeventelor si taxelor aferente concesionarii perimetrelor eoliene offshore, precum si respectarea conditiilor de mediu in cadrul lucrarilor de explorare si exploatare.

Ministrul Energiei da de inteles ca aceste masuri vin intr-un moment critic, avand in vedere tranzitia globala catre surse de energie durabile si angajamentele Romaniei de a atinge tintele europene privind reducerea emisiilor de carbon.

Romania are un potential semnificativ in domeniul energiei eoliene offshore, avand in vedere resursele naturale ale Marii Negre, iar implementarea acestor proiecte ar putea plasa tara in prim-planul inovarii energetice din regiune. Adoptarea Legii 121/2024 si masurile de reorganizare marcheaza un nou capitol pentru Romania, consolidand eforturile sale in directia crearii unui sector energetic mai verde si mai sustenabil.

author avatar
Redactia iDevice.ro