Stefan-Radu Oprea, ministrul Economiei, anunta in mod oficial una dintre actiunile foarte importante pe care le-a realizat in perioada recenta, fiind prezent la reuniunea recenta a ministrilor economiei din statele membre ale Uniunii Europene s-a concentrat pe o serie de subiecte esentiale pentru viitorul economic al Europei.
Stefan-Radu Oprea spune ca printre subiectele discutate s-au numarat analiza raportului Draghi, viitorul schemelor de ajutor de stat, e-commerce si Strategia industriala europeana. De asemenea, au fost dezbatute provocarile cu care se confrunta intreprinderile mici si mijlocii (IMM-uri), un subiect de interes major pentru toate economiile din Uniune.
Stefan-Radu Oprea, a subliniat pozitia Romaniei in cadrul acestor discutii, apreciind raportul Draghi pentru analiza corecta a cauzelor care au dus la pierderea competitivitatii companiilor europene. El a mentionat ca solutiile propuse in raport coincid cu multe dintre masurile sustinute de Romania de-a lungul timpului. Printre acestea se numara finantarea companiilor energo-intensive, propuneri legate de industria auto, si debirocratizarea proceselor europene.
„Am insistat asupra nevoii de a finanta companiile energo-intensive si asupra stabilirii unor termene realiste, corelate cu dezvoltarea pietei automobilelor electrice, esentiale pentru industria auto. De asemenea, simplificarea birocratica a proceselor europene trebuie sa devina o prioritate”, a declarat Stefan-Radu Oprea.
Stefan-Radu Oprea dezvaluie ca romania intentioneaza sa colaboreze cu state precum Italia, Cehia si Slovacia pentru a forma o pozitie comuna care sa sprijine industria auto la nivel european. Inainte de Consiliul Competitivitate (Piata Interna si Industrie), Stefan-Radu Oprea a prezidat sedinta pregatitoare a ministrilor socialisti europeni, unde discutiile au fost centrate pe raportul Draghi si pe viitorul competitivitatii europene.
Stefan-Radu Oprea a subliniat ca Uniunea Europeana trebuie sa actioneze rapid pentru implementarea masurilor propuse, iar resursa umana calificata joaca un rol esential in acest sens.
„Am rugat colegii social-democrati sa colaboreze indeaproape cu Comisarul Roxana Minzatu pentru a sustine investitiile in calificarea si recalificarea fortei de munca. Aceasta este una dintre directiile unde Uniunea Europeana va trebui sa actioneze consistent si sa ofere sprijin financiar substantial”, a adaugat ministrul.
Stefan-Radu Oprea aduce in atentie si o alta realizare importanta anuntata, mai exact semnarea unui acord de imprumut intre guvernul Romaniei si cel al Statelor Unite. Acest acord va permite companiei Romarm sa colaboreze cu General Dynamics pentru dezvoltarea unui „Centru de Excelenta” in productia de munitie calibru 120-155 mm. Aceasta marcheaza un pas important pentru industria de aparare a Romaniei, care va produce munitie pentru tancurile Abrams si obuzierele K9 Tunet.
„Guvernul Marcel Ciolacu, cu sprijinul Ambasadei SUA si al Excelentei Sale, doamna Kathleen Kavalec, contribuie la intarirea securitatii Romaniei prin productia locala de echipamente si munitie. Acest parteneriat strategic eficient nu doar ca ofera siguranta, dar contribuie si la dezvoltarea economica prin transferul de tehnologie”, a subliniat Oprea.
Aceste discutii si acorduri reflecta angajamentul Romaniei de a participa activ la crearea unui viitor economic competitiv la nivel european, consolidand in acelasi timp securitatea nationala si dezvoltarea industriala.