X

Regulile Oficiale de ULTIM MOMENT ale Simonei Bucura-Oprescu cu o Noua Hotarare de Guvern

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, pregateste adoptarea unei Hotarari de Guvern, prin care vor fi implementate noi masuri importante privind securitatea la incendiu in constructii si centrele sociale, in conformitate cu legislatia europeana si nationala. Aceste modificari sunt menite sa asigure siguranta ocupantilor si a fortelor de interventie in caz de incendiu, precum si protejarea vietii cetatenilor si a proprietatii publice si private.

Simona Bucura-Oprescu spune ca toate constructiile trebuie proiectate si executate astfel incat, in timpul unui incendiu, elementele portante sa ramana stabile pentru o perioada determinata. De asemenea, se impune limitarea propagarii focului si fumului atat in interiorul edificiului, cat si la vecinatati.

Aceste masuri sunt esentiale pentru obtinerea avizului privind securitatea la incendiu, parte integranta a procesului de autorizare a lucrarilor de constructii si a punerii in functiune a edificiilor. Ministerul Muncii a prezentat datele centralizate de ANPDPD la 31 martie 2024, aratand ca numarul total de locuinte protejate este de 206.

Simona Bucura-Oprescu subliniaza ca aceste locuinte, destinate persoanelor adulte cu dizabilitati, au o capacitate minima de doua locuri si maxima de zece locuri, conform Ordinului nr. 82/2019. Acest demers face parte din eforturile de dezinstituionalizare implementate intre 2015 si 2023, finantate prin programele regionale si nationale.

Simona Bucura-Oprescu a detaliat modificarile propuse ale Hotararii Guvernului nr. 571/2016, care inlocuiesc criteriul de suprafata desfășurata mai mare sau egala cu 175 mp cu criteriul capacitatii ce depaseste 16 locuri. Aceasta schimbare se aplica centrelor rezidentiale si de zi pentru diverse grupe vulnerabile, inclusiv copii, persoane vârstnice, persoane cu dizabilitati si victime ale violentei domestice.

Astfel, aceste centre vor trebui sa obtina avizul si/sau autorizarea privind securitatea la incendiu pe baza capacitatii lor, facilitand un tratament egal pentru constructiile cu functionalitati similare.

Modificarile propuse asigura ca serviciile sociale de tip rezidential urmeaza acelasi regim de autorizare ca unitatile de primire turistica, care sunt supuse autorizarii doar in cazul in care au capacitatea peste 16 locuri. Aceasta ajustare este cruciala pentru a preveni supraaglomerarea centrelor sociale si pentru a asigura conditii de siguranta adecvate pentru toti ocupantii.

Simona Bucura-Oprescu pune accent pe importanta protectiei sociale si a securitatii in centrele sociale, corelata cu necesitatea asigurarii unui spatiu suficient si a prevenirii situatiilor de urgenta. Prin aceste masuri, se reafirma angajamentul ministerului fata de protectia vietii si sanatatii cetatenilor, garantand conditii de siguranta sporita in constructii si centrele sociale din tara.

Implementarea noilor reglementari va contribui la optimizarea protectiei sociale si a securitatii in comunitate, adaptandu-se la nevoile actuale si viitoare ale societatii romane. Ministerul Muncii colaboreaza strans cu autoritatile locale si alte institutii relevante pentru a asigura o aplicare eficienta si coerenta a noilor norme.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on sept. 28, 2024, 11:06 AM 11:06

Disqus Comments Loading...