ANM: Coduri ROSU/Portocaliu Meteorologice Oficiale de ULTIMA ORA in Romania pe 29 Septembrie 2024

ANM Coduri ROSU Portocaliu Meteorologice Oficiale ULTIMA ORA Romania 29 Septembrie 2024

ANM, Administratia Nationala de Meteorologie, a publicat coduri rosu/portocaliu meteorologice oficiale de ultima ora in Romania pe 29 septembrie 2024, de vreme severa imediata pentru multiple regiuni din tara noastra, unde sunt asteptate ploi torentiale si abundente in cursul urmatoarelor ore,dar si posibile inundatii.

ANM spune ca estimarile meteorologilor sai ne anunta despre ploi abundente in Galati, unde cantitatile de apa vor ajunge la 40-50 l/mp in timp scurt, iar in zonele centrale si vestice ale judetului, precipitatiile vor atinge, cu o probabilitate ridicata, 80-100 l/mp. Cetatenii sunt sfatuiti sa ia masuri de protectie impotriva inundatiilor si sa evite deplasarile neesentiale.

ANM anunta in aceeasi perioada, cea mai mare parte a Olteniei, vestul Munteniei si local in Transilvania se vor confrunta cu averse. Cantitatile de apa vor varia intre 25 si 40 l/mp, iar vantul va sufla cu viteze intre 45 si 65 km/h. Avertizarea de Cod Galben solicita cetatenilor sa fie precauti, mai ales in zonele deschise sau montane, unde rafalele de vant pot deveni periculoase.

ANM ne aduce in atentie si ca la altitudini de peste 1700 m in Carpatii Orientali si Meridionali, sunt asteptate ninsori si lapovita, insotite de vant puternic cu viteze de 70-90 km/h. Turistii si locuitorii din aceste regiuni sunt avertizati sa evite drumetiile si sa se pregateasca pentru conditii meteo severe.

O avertizare de tip cod portocaliu este in vigoare pentru Moldova, Dobrogea, centrul si estul Munteniei, estul si sudul Transilvaniei, precum si zonele montane ale judetelor Valcea, Arges si Dambovita. In aceste regiuni, se asteapta ploi torentiale si intensificari ale vantului, cu cantitati de apa de 50-70 l/mp si local peste 80-100 l/mp. Rafalele de vant vor atinge viteze de pana la 85 km/h, creand conditii periculoase pentru deplasari.

Autoritatile fac apel la populatie sa respecte toate masurile de siguranta si sa se informeze din surse oficiale cu privire la evolutia vremii.

author avatar
Redactia iDevice.ro