X

INHGA: Alerte Oficiale de ULTIMA ORA cu un Cod ROSU de Inundatii in Romania in 30 Septembrie 2024

Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA) a actualizat avertizarea hidrologica nr. 96 din data de 28 septembrie 2024, in contextul conditiilor hidrometeorologice actuale si a prognozei meteo pentru urmatoarele 48 de ore. Conform INHGA, din cauza precipitatiilor prognozate si propagarii apelor, mai multe regiuni din Romania se afla sub incidenta codurilor galben, portocaliu si rosu de inundatii.

INHGA afirma ca in intervalul 29 septembrie 2024, ora 12:00 – 30 septembrie 2024, ora 12:00, sunt asteptate cresteri de debite si posibile inundatii pe raurile din bazinele hidrografice Viseu, Iza si Lapus (judetul Maramures), Tur (judetul Satu Mare), Somesul Mare si Somesul Mic (judetele Bistrita Nasaud, Bihor si Cluj), Crasna si Barcau (judetele Salaj si Satu Mare), Crisurile Repede, Negru si Alb (judetele Cluj, Bihor, Arad si Hunedoara), Aries (judetele Alba si Cluj), Bega si Timis (judetele Timis si Arad).

De asemenea, in intervalul 29 septembrie, ora 12:00 – 1 octombrie, ora 23:00, avertizarea se extinde pentru raurile din bazinele Mures, Niraj, Tarnava, Jiu, Gilort, Olt si alte cursuri de apa importante din judetele Harghita, Mures, Sibiu, Gorj, Valcea, Arges si Teleorman.

In intervalul 29 septembrie 2024, ora 12:00 – 30 septembrie 2024, ora 23:00, se asteapta fenomene hidrologice periculoase pe raurile din bazinele Mures (judetele Alba, Sibiu si Hunedoara), Raul Negru (judetele Covasna si Brasov), Olt si afluentii sai (judetele Brasov, Sibiu, Valcea si Arges), Vedea (judetele Arges, Olt si Teleorman).

In plus, incepand cu 29 septembrie, ora 20:00, pana la 1 octombrie, ora 18:00, sunt vizate raurile Prut, Jijia si Barlad in judetele Botosani, Iasi, Vaslui, Neamt, Bacau, Galati si Vrancea.

Avertizarea cod rosu intra in vigoare din 30 septembrie, ora 00:00, pana la 1 octombrie, ora 10:00, pe cursurile de apa mici din bazinul Barladului si Prutului in judetele Vaslui si Galati, dar si pe afluentii Siretului in aval de SH Lungoci.

Autoritatile recomanda populatiei din zonele afectate sa fie atenta la evolutia vremii si sa urmeze instructiunile transmise prin canalele oficiale. De asemenea, se reaminteste necesitatea monitorizarii continue a cursurilor de apa si a respectarii regulamentului pentru gestionarea situatiilor de urgenta generate de fenomene hidrometeorologice periculoase.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on sept. 29, 2024, 6:58 PM 18:58

Disqus Comments Loading...