Florin Barbu, ministrul Agriculturii, aduce in atentie o actiune extrem de importanta a ministerului pe care-l conduce, iar asta deoarece a organizat un eveniment in Romania, special cu ocazia Zilei Internationale de Constientizare asupra Risipei si Deseurilor Alimentare (IDAFLW), stabilita de Comisia Europeana. Evenimentul s-a desfasurat la Liceul Nichita Stanescu, din sectorul 3 al capitalei, avand ca scop educarea tinerilor in legatura cu problema tot mai grava a risipei alimentare.
Florin Barbu spune ca, sub deviza „Fa bine! Salveaza alimentele – Si tu poti contribui la reducerea risipei de alimente!”, lectia deschisa a adus in prim-plan solutii simple si eficiente pe care fiecare individ le poate implementa pentru a diminua cantitatea de alimente irosite. Elevii au fost informati despre consecintele economice si de mediu ale risipei alimentare si au primit sfaturi utile despre cum sa evite acest fenomen in viata de zi cu zi.
Florin Barbu, a subliniat importanta unor astfel de actiuni educative: „Majoritatea oamenilor tind sa cumpere mai multa mancare decat au nevoie. Prin astfel de lectii, incercam sa le aratam tinerilor cum pot face diferenta si cum, prin schimbarea unor obiceiuri simple, pot contribui la reducerea risipei de alimente.”
Una dintre solutiile prezentate a fost planificarea cumparaturilor si respectarea listei de produse. De asemenea, elevii au fost incurajati sa nu discrimineze fructele si legumele mai putin estetice, cunoscute si sub denumirea de „fructe si legume urate”, care au aceleasi proprietati nutritionale ca si cele cu aspect perfect, dar sunt adesea ignorate in favoarea celor mai aratoase.
Florin Barbu aduce in atentie ca depozitarea corecta a alimentelor a fost un alt punct de discutie important. Ministrul Barbu a recomandat elevilor sa organizeze frigiderul folosind metoda FI-FO (primul intrat, primul iesit), pentru a consuma produsele inainte ca acestea sa expire, si sa foloseasca congelarea ca modalitate eficienta de conservare a alimentelor.
Elevii, incantati de actiune, au incheiat ziua creand un colaj din ingrediente ramase nefolosite in frigider, subliniind astfel importanta creativitatii in combaterea risipei. Activitatea a fost un succes, iar profesorii au apreciat implicarea activa a copiilor.
Actiuni precum aceasta sunt esentiale pentru educarea noilor generatii in spiritul respectului pentru hrana si pentru resursele limitate ale planetei. Florin Barbu a subliniat: „Prin educatie si constientizare, putem reduce considerabil risipa alimentara si putem crea o societate mai responsabila din punct de vedere ecologic.”
This post was last modified on sept. 29, 2024, 1:55 PM 13:55