Proiectele Oficiale de ULTIMA ORA anuntate de Sorin Grindeanu, Cati Bani ne da Comisia Europeana

Proiectele Oficiale ULTIMA ORA anuntate Sorin Grindeanu Cati Bani Comisia Europeana

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, anunta o serie de proiecte de ultima ora, pe care Comisia Europeana le va finanta pentru Romania, iar asta deoarece o informare oficiala de la Bruxelles, prin Agentia Executiva Europeana pentru Clima, Infrastructura si Mediu (CINEA), confirma ca a fost lansat un nou apel de proiecte in cadrul programului Connecting Europe Facility (CEF) – sectorul de transport pentru perioada 2021-2027.

Sorin Grindeanu dezvaluie ca bugetul total alocat pentru acest apel se ridica la 2,5 miliarde de euro, avand ca scop finantarea proiectelor care urmaresc imbunatatirea infrastructurii de transport la nivel european. Ministrul Transporturilor, a subliniat importanta acestui apel pentru Romania, subliniind oportunitatea de a accesa fonduri europene destinate dezvoltarii infrastructurii nationale, in special pentru transportul feroviar, caile navigabile si porturi.

Sorin Grindeanu confirma ca prin utilizarea acestor fonduri, autoritatile intentioneaza sa accelereze proiectele care vizeaza siguranta rutiera si mobilitatea sustenabila, contribuind la conectarea Romaniei cu reteaua europeana de transport TEN-T. Apelul de proiecte acopera o gama larga de prioritati, inclusiv reteaua TEN-T centrala si globala, vizand finantarea unor sectoare cheie.

Printre aceste sectoare cheie care vor fi finantate se numara: caile ferate; caile navigabile interioare (IWWs); porturile maritime si interioare; siguranta rutiera; terminalele de marfa multimodale; nodurile multimodale de pasageri; aplicatiile inteligente si interoperabile pentru transport; cresterea rezilientei infrastructurii.

Sorin Grindeanu anunta ca distributia bugetului pentru acest apel este urmatoarea: proiecte pe reteaua centrala TEN-T: 1,08 miliarde EUR (anvelopa de coeziune); proiecte pe reteaua globala TEN-T: 150 milioane EUR (anvelopa de coeziune); mobilitate inteligenta si interoperabilitate: 165 milioane EUR (anvelopa de coeziune) si 640 milioane EUR (anvelopa generala); mobilitate sustenabila si transport multimodal: 160 milioane EUR (anvelopa generala); mobilitate sigura: 160 milioane EUR (anvelopa de coeziune) si 160 milioane EUR (anvelopa generala).

Sorin Grindeanu incurajeaza toti actorii relevanti din sectorul transporturilor sa depuna proiecte si sa profite de aceasta oportunitate pentru a atrage investitii importante in dezvoltarea infrastructurii critice. In plus, un eveniment de informare organizat de CINEA va avea loc pe 2 octombrie 2024, la ora 10:00 (CET), pentru a oferi detalii suplimentare despre conditiile de participare la apelul de proiecte.

Acest eveniment va putea fi accesat online pe platforma Comisiei Europene. Informatii complete despre apelul de proiecte si modalitatile de aplicare sunt disponibile pe site-ul Comisiei Europene – CINEA, precum si pe platforma Directiei Generale Programe Europene Transport din cadrul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii.

Romania are sansa de a deveni un hub strategic in reteaua europeana de transport, iar fondurile CEF vor sprijini modernizarea si extinderea infrastructurii de transport la nivel national, conform planurilor Ministerului Transporturilor.

author avatar
Redactia iDevice.ro