X

Austria: Lovitura Zdrobitoare pentru Karl Nehammer care AMENINTA Aderarea Romaniei la Schengen

Austria, a surprins intreaga Europa in cursul zilei de ieri, cancelarul Karl Nehammer fiind tinta unei lovituri zdrobitoare din partea austriecilor, deoarece partidele extremistilor de dreapta au obtinut cele mai multe voturi, schimband dramatic peisajul politic al tarii. Aceasta schimbare majora ar putea avea repercusiuni semnificative asupra planurilor Romaniei de aderare la spatiul Schengen in 2024.

Austria are rezultate partiale ale alegerilor anuntate in aceasta dimineata, iar ele arata ca extremistii de la FPO au obtinut cele mai multe voturi, impreuna cu o coalitie formata in principal din partide de extrema dreapta. Campania lor s-a axat pe politici stricte de imigrare, suprimarea influentei Uniunii Europene si promovarea identitatii nationale austriece, Karl Nehammer nereusind sa-si impuna propriile politici.

Analistii politici avertizeaza ca noul guvern ar putea fi mai reticent in a sustine extinderea spatiului Schengen, din cauza reticentei sporite fata de fluxurile migratorii si a dorintei de a reafirma controlul national asupra frontierelor. Romania, care a lucrat indeaproape in ultimii ani pentru a indeplini criteriile necesare aderarii la Schengen, ar putea intampina obstacole suplimentare in acest proces.

Reprezentantii partidelor de extrema dreapta din Austria au declarat ca urmare a victoriei, intentioneaza sa renegocieze anumite aspecte ale cooperarii europene si sa priorizeze interesele nationale. Acest lucru ar putea include cereri de revizuire a acordurilor de frontieră si o abordare mai restrictiva fata de migratie, ceea ce ar putea crea tensiuni intre Austria si tarile vecine, dar indirect si cu Romania.

Austria, dupa aceste rezultate ar putea schimba semnificativ Spatiul Schengen, mai ales ca are un comisar european pentru migratie, iar Karl Nehammer vrea sa ramana la putere, deci ar putea fi dispus sa faca orice pentru a o mentine, chiar daca blocarea aderarii Romaniei la Schengen ar putea fi impusa in continuare de catre tara sa.

Romania se vede obligata sa reevalueze strategia sa diplomatica si sa intensifice eforturile de dialog cu noii lideri austrieci pentru a mentine perspectivele de aderare la Schengen. Viitorul integrarii europene a Romaniei depinde acum de capacitatea sa de a naviga prin aceste schimbari politice majore si de a construi aliate solide in cadrul noii administratii austriece.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on sept. 30, 2024, 9:31 AM 09:31

Disqus Comments Loading...