Ministrul Educatiei, Ligia Deca, a emis o solicitare urgenta catre toti inspectorii scolari generali din tara, despre care trebuie sa stie elevii, parintii si profesorii in momentul de fata, avand in vedere conditiile meteorologice nefavorabile anuntate. Aceasta initiativa are ca scop principal asigurarea sigurantei elevilor si a personalului din unitatile de invatamant, precum si mentinerea continuitatii procesului educational.
Ministrul Educatiei spune ca ,onitorizarea atenta a situatiei din teritoriu este importanta, iar inspectoratele scolare sunt rugate sa supravegheze indeaproape conditiile locale, cum ar fi accesul ingreunat catre unitatile de invatamant, intreruperile in alimentarea cu energie electrica si gradul de afectare a infrastructurii educationale cauzate de averse sau alte fenomene meteo extreme.
Raportarea imediata a situatiilor critice este esentiala, iar asta pentru ca orice situatie care ar putea duce la suspendarea activitatilor didactice sau la necesitatea desfasurarii procesului educational in sistem online sau hibrid trebuie transmisa de urgenta catre reprezentantii Ministerului Educatiei.
Ministrul Educatiei cere deasemenea protectia echipamentelor IT, conducerile unitatilor de invatamant trebuind sa fie informate despre necesitatea de a deconecta toate echipamentele IT de la sursele de alimentare cu energie electrica. Aceasta masura previne defectarea dispozitivelor in cazul intreruperilor sau fluctuatiilor de tensiune.
Comunicare eficienta cu parintii si elevii este esentiala, deoarece scolile trebuie sa comunice transparent cu parintii si reprezentantii legali ai elevilor despre situatia unitatilor de invatamant, mai ales daca procesul educational este afectat sau se impun modificari ale programului scolar.
Disponibilitatea unui numar de telefon pentru urgente este ceruta, astfel ca incepand cu ora 8:00 a zilei de azi, inspectoratele scolare judetene si cel al municipiului Bucuresti vor pune la dispozitie un numar de telefon unde pot fi semnalate situatiile urgente generate de conditiile meteo nefavorabile care afecteaza copiii si familiile acestora.
Ministrul Educatiei a subliniat prioritatea acordata sigurantei in cadrul sistemului educational: “Activitatea didactica cu prezenta fizica va fi suspendata acolo unde situatia o impune. Siguranta copiilor si a intregului personal din scoli este prioritara si solicit inspectoratelor scolare sa ofere scolilor tot sprijinul de care ar putea avea nevoie in gestionarea eventualelor situatii neplacute pe care conditiile meteo nefavorabile le-ar putea genera”.
Ministrul Educatiei accentueaza importanta unei reactii rapide si coordonate pentru a minimiza impactul conditiilor meteorologice asupra procesului educational. Unitatile de invatamant sunt incurajate sa fie pregatite pentru o tranzitie rapida la invatamantul online sau hibrid, daca situatia o cere.
Deasemenea, parintii sunt rugati sa ramana in contact cu reprezentantii scolilor si sa urmeze recomandarile acestora. Comunicarea eficienta intre toate partile implicate este esentiala pentru a asigura protectia elevilor si continuitatea educatiei.
Conditiile meteorologice nefavorabile pot include ploi torentiale, furtuni, ninsori abundente sau alte fenomene extreme care pot afecta infrastructura si siguranta deplasarii. In trecut, astfel de situatii au condus la inchiderea temporara a scolilor sau la perturbari semnificative ale programului scolar.
This post was last modified on sept. 30, 2024, 12:25 PM 12:25