Hotarare a Guvernului de ULTIM MOMENT Anuntata de Sorin Grindeanu cu o Masura Importanta in Romania

Hotarare Guvernului ULTIM MOMENT Anuntata Sorin Grindeanu Masura Importanta Romania

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, anunta o noua Hotarare de Guvern, care urmeaza sa fie adoptata in viitorul apropiat, ea avand in centru o masura foarte importanta privind suplimentarea bugetului institutiei. Decizia vizeaza finantarea unor proiecte majore din domeniul transporturilor si infrastructurii, esentiale pentru modernizarea retelelor feroviare si rutiere din tara.

Sorin Grindeanu afirma ca ministerul va primi o suma suplimentara de 1,9 miliarde de lei, inclusiv 101,9 milioane lei din Fondul de rezerva bugetara, care vor fi directionate spre proiectele cu finantare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020. Fondurile vor sustine implementarea unor proiecte aprobate in cadrul Mecanismului pentru Interconectarea Europei (MIE), gestionate de Compania Nationala de Cai Ferate „C.F.R.” S.A.

Suplimentarea bugetului este cruciala pentru continuarea modernizarii retelei feroviare din Romania, contribuind la conectivitatea europeana. Totodata, suplimentarea cu 100 milioane lei pentru majorarea capitalului social al C.F.R. va permite companiei sa acopere cheltuielile curente si sa gestioneze mai eficient activele financiare.

Sorin Grindeanu afirma ca in ceea ce priveste Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), aceasta va beneficia de 300 milioane lei pentru a finanta cheltuieli neeligibile din proiectele europene. De asemenea, 50 milioane lei vor fi alocate pentru intretinerea infrastructurii rutiere, contribuind la mentinerea si imbunatatirea drumurilor nationale.

Ministerul Transporturilor va primi si 470 milioane lei pentru proiecte postaderare finantate din fonduri externe nerambursabile (FEN), acoperind necesarul de finantare nationala si cheltuielile neeligibile ale proiectelor din domeniul transporturilor.

Bugetul va fi suplimentat si cu 1,05 miliarde lei pentru a sprijini proiectele finantate prin PNRR – Componenta 4, care vizeaza transportul sustenabil, avand in vedere angajamentele Romaniei in cadrul Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR).

Sorin Grindeanu afirma ca pe langa infrastructura de transport, Ministerul Transporturilor va primi 16,5 milioane lei pentru sustinerea activitatii sportive de inalta performanta, finantand astfel Clubul Sportiv Rapid Bucuresti. Aceasta masura subliniaza importanta sportului in promovarea valorilor culturale si educationale in Romania.

Aceasta suplimentare de fonduri este esentiala pentru finalizarea proiectelor de infrastructura deja incepute si pentru demararea unor noi initiative. Guvernul Romaniei sustine dezvoltarea transporturilor si investitiile in viitorul infrastructurii, cu accent pe cheltuieli responsabile si eficiente.

La finalul anului 2024, toate sumele neutilizate vor fi returnate la Fondul de rezerva bugetara, conform prevederilor legale.

author avatar
Redactia iDevice.ro