X

Problemele Importante de ULTIM MOMENT pe care Simona Bucura-Oprescu vrea sa le Rezolve pentru Romani

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a vorbit despre una dintre problemele cele mai mari cu care se confrunta Romania si care a generat nemultumiri pentru un numar mare de romani, sustinand recent necesitatea mentinerii conditiilor speciale de munca in Romania, afirmand ca acestea sunt justificate, avand in vedere specificul pietei muncii din tara noastra.

Simona Bucura-Oprescu a subliniat ca legislatia actuala din Romania, referitoare la conditiile speciale si deosebite de munca, este cea mai favorabila din cadrul Uniunii Europene. “Eu consider ca in cazul Romaniei, conditiile speciale se justifica, adica acesta a fost si motivul pentru care am insistat atat de mult. Ceea ce am mentinut in ceea ce priveste conditiile speciale si deosebite in legislatia din Romania, reprezinta legislatia cea mai favorabila pe care o avem in Uniunea Europeana acum”, a declarat ministrul Muncii.

Conditiile de munca din Romania raman in continuare dificil de normalizat, a explicat Simona Bucura-Oprescu, in mare parte din cauza lipsei de investitii in tehnologie din partea angajatorilor. In contrast, alte state membre UE au reusit sa normalizeze aceste conditii prin modernizare si tehnologizare.

“Am un studiu cu privire la conditiile de munca in regim special in alte state ale UE. Sunt state, din pacate pentru noi a fost greu sa venim cu argumente, pentru ca sunt din ce in ce mai putine state [cu conditii speciale], deoarece angajatii au normalizat conditiile de munca prin investitii in tehnologie”, a adaugat ministrul Muncii.

Simona Bucura-Oprescu vorbeste despre alt aspect adus in discutie a fost cresterea varstei de pensionare in majoritatea statelor europene, inclusiv pentru muncitorii din domenii cu activitate grea. In Uniunea Europeana, tendinta este orientata tot mai mult spre contributivitate, iar varstele de pensionare pentru activitatile considerate grele sunt acum, in general, peste 55 de ani.

“In toate statele UE, deja tendinta in ceea ce priveste legile pensiilor tine de contributivitate, iar varstele de pensionare au crescut. Pe schemele de pensii pentru activitate grea, nu mai avem decat varste de pensionare undeva peste 55 de ani”, a explicat Simona Bucura-Oprescu.

Simona Bucura-Oprescu a mai subliniat ca pentru muncitorii din domenii precum mineritul, atat subteran cat si de suprafata, precum si pentru cei care lucreaza in zone cu radiatii, conditiile speciale de munca raman in vigoare, avand in vedere riscurile obiective la care sunt expusi.

“Am fost in mina si eu consider ca pentru cei care au lucrat, fie subteran, fie minerii de suprafata, pentru cei din zonele de radiatii, sunt situatii obiective care presupun incadrarea locurilor de munca pentru ei in conditii speciale, sau conditii deosebite, dupa caz.”

Simona Bucura-Oprescu a mentionat ca nemultumirile unora dintre pensionari sunt de inteles, avand in vedere ca multi dintre ei au beneficiat in trecut de avantaje legislative incoerente, insa schimbarile actuale sunt necesare pentru a alinia Romania la tendintele europene.

“Nemultumirea unor pensionari este una pe care o inteleg, fiindca ei au obtinut beneficii pe modificari incoerente ale legislatiei, dar pe care le-au obtinut si dupa o munca destul de grea. Acum, important este ca aceste conditii speciale au fost mentinute in continuare, inclusiv pentru cei din categorii de munca foarte grea, ma refer aici in principal la mineri”, a concluzionat Simona Bucura-Oprescu.

Aceasta declaratie vine intr-un moment in care reformele privind legislatia muncii si a pensiilor sunt intens dezbatute in Romania, iar mentinerea conditiilor speciale pentru anumite categorii de muncitori ramane un subiect sensibil.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on oct. 1, 2024, 1:14 PM 13:14

Disqus Comments Loading...