Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, ii anunta pe romanii din intreaga tara in legatura cu importanta masurilor care trebuie luate de Guvernul Romaniei, cu ocazia Zilei Internationale a Persoanelor Varstnice, participand la cea de-a VIII-a editie a Conferintei „Bune practici pentru o batranete frumoasa,” organizata de Fundatia Regala Margareta a Romaniei.
Simona Bucura-Oprescu sustine ca evenimentul a avut loc la Teatrul National Bucuresti si a reunit personalitati de seama, precum Alteta Sa Regala Principesa Sofia a Romaniei, medici, terapeuti si reprezentanti ai structurilor asociative ale varstnicilor.
Simona Bucura-Oprescu a subliniat importanta reformei in sistemul de asistenta sociala, concretizata prin Legea 100/2024, care urmareste imbunatatirea calitatii vietii persoanelor in varsta. De asemenea, Bucura-Oprescu a vorbit despre Strategia Nationala pentru Imbatranire Activa, care vizeaza prelungirea vietii sanatoase, cresterea gradului de ocupare a varstnicilor si sporirea participarii sociale si politice a acestora.
„Imi doresc ca batranetea in Romania sa fie o a treia tinerete, la fel cum este perceputa in multe tari europene. Persoanele varstnice trebuie sa aiba venituri decente, care sa le permita sa isi implineasca pasiunile de o viata, sa calatoreasca, sa mearga la teatru sau sa se bucure de timpul liber cu prietenii. Vreau ca pensia sa nu fie doar un mijloc de supravietuire, ci un factor care sa le permita seniorilor sa duca o viata activa si sa se bucure de micile placeri ale vietii,” a declarat ministrul.
Simona Bucura-Oprescu a atras atentia si asupra imbatranirii rapide a populatiei, un fenomen care aduce noi provocari pentru Romania si Europa. Conform estimarilor, in urmatorii 50 de ani, numarul persoanelor de peste 65 de ani se va dubla, iar cel al persoanelor de peste 80 de ani se va tripla. Acest context impune masuri urgente pentru a asigura nu doar cresterea sperantei de viata, ci si imbunatatirea calitatii vietii seniorilor.
Ministrul a evidentiat conceptul de „imbatranire activa,” promovat de Organizatia Mondiala a Sanatatii, care pune accent pe mentinerea unei vieti sanatoase si active chiar si la varste inaintate. Ea a subliniat importanta implicarii sociale, culturale si economice a persoanelor varstnice, considerand ca respectul pentru munca trebuie sa se reflecte in veniturile lor.
Evenimentul a fost marcat si de o expozitie intitulata „INTERGENERATII,” care a prezentat momente surprinse in fotografii ce reflecta povestile de viata ale seniorilor beneficiari ai serviciului social Telefonul Varstnicului. Expozitia a fost gazduita in foaierul Salii Media a Teatrului National Bucuresti si a adus in prim-plan relatiile intergenerationale.
In incheierea discursului, Simona Bucura-Oprescu a multumit Casei Regale a Romaniei pentru implicarea constanta in sprijinul persoanelor varstnice si a reiterat importanta colaborarii pentru a face batranetea o perioada de viata plina de bucurii: „Impreuna putem gasi solutii si promova bune practici astfel incat batranetea sa fie frumoasa!”
This post was last modified on oct. 2, 2024, 9:55 AM 09:55