Nicusor Dan, primarul Capitalei, le-a dezvaluit bucurestenilor o actiune importanta pe care a derulat-o, iar asta deoarece in mod oficial a declarat ca a fost onorat sa participe la Summitul Capitalelor Europene pentru Arhitectura, Urbanism si Administratie, organizat in cadrul Anualei de Arhitectura Bucuresti 2024, ediția a XXII-a.
Nicusor Dan spune ca evenimentul, coordonat de Primaria Capitalei in parteneriat cu Filiala Bucuresti a Ordinului Arhitectilor din Romania, a avut loc la Muzeul National de Arta al Romaniei. Summitul a reunit reprezentanti ai unor orase importante precum Bucuresti, Chisinau, Maribor, Varşovia, Tirana, Budapesta, Lviv, Copenhaga si Zagreb.
Participanţii au impartasit experientele lor din mediul administrativ si profesional, concentrandu-se pe arhitectura, design si urbanism. Nicusor Dan a subliniat importanta acestor intalniri, afirmand ca „Astfel de intalniri cu experti in domeniu ii ajuta pe decidenti sa inteleaga principiile de dezvoltare ale oraselor. Trebuie sa existe o armonie intre mediul decizional si cel profesional.”
Nicusor Dan a prezentat cele trei prioritati actuale ale Bucurestiului in domeniul urbanismului: dezvoltarea orasului pe principii corecte si stiintifice, extinderea spatiilor verzi si protejarea patrimoniului. „Pentru Bucuresti avem, in acest moment, trei prioritati legate de urbanism – dezvoltarea orasului, pe principii corecte, stiintifice, spatiile verzi si protejarea patrimoniului,” a explicat Nicusor Dan.
Nicusor Dan a mentionat lipsa unui spatiu public central de intalnire, sugerand esplanada Bibliotecii Nationale ca o locatie ideala, precum si necesitatea unei paduri urbane, care ar putea fi amenajata in spatele stadionului Ghencea.
Nicusor Dan a mai adaugat ca astfel de proiecte vor fi reglementate de noul Plan Urbanistic General (PUG) la care Primaria Capitalei lucreaza in prezent. „Suntem la faza de observatii asupra studiului sinteza, realizat de Universitatea de Arhitectura Ion Mincu si colaboratori, care identifica problemele si ofera solutiile pentru a avea un adevarat PUG. Dupa finalizarea acestui studiu, vom avea propunerea de plan, urmată de avizele de la aproximativ 40 de institutii si votul in Consiliul General.”
In plus, primarul a anuntat redeschiderea parcarii supraterane de la intersectia Soseaua Vergului cu Soseaua Pantelimon, dupa o amplă actiune de salubrizare si igienizare. „Parcarea, care are 500 de locuri, va avea asigurata paza si va beneficia in continuare de servicii de curatenie. Accesul este gratuit,” a afirmat Dan.
Participarea activă a Bucurestiului la astfel de summituri subliniaza angajamentul orasului de a se dezvolta in mod sustenabil si de a colabora cu alte capitale europene pentru a imbunatati infrastructura urbana si calitatea vietii cetatenilor.