Marcel Bolos, ministrul Finantelor, a anuntat semnarea unui acord crucial intre Romania si Banca Mondiala, prin care tara noastra va putea accesa pana la 466,9 milioane de euro in cazul unor dezastre naturale. Evenimentul a avut loc in cadrul lansarii Cadrului de Parteneriat de Tara al Bancii Mondiale pentru perioada 2025-2029.
Marcel Bolos, in discursul sau, a subliniat importanta acestui acord, mentionand ca Romania a fost recent lovita de dezastre naturale care au afectat grav atat locuintele si infrastructura, cat si vietile multor familii. „Sunt momente care ne-au facut mai constienti de vulnerabilitatile noastre si de necesitatea unor masuri rapide si eficiente in astfel de situatii critice”, a declarat ministrul.
Acest nou parteneriat cu Banca Mondiala este esential pentru dezvoltarea si modernizarea Romaniei. Programul de investitii al Bancii Mondiale in Romania este cel mai mare din Uniunea Europeana, incluzand proiecte care vizeaza sprijinirea accesului la finantare pentru IMM-uri, fermieri, femei si tineri antreprenori. De asemenea, fondurile vor contribui la reducerea decalajelor in infrastructura si la integrarea Romaniei in lanturile globale de valoare.
Ministrul Bolos a multumit echipelor din cadrul Bancii Mondiale si colegilor din Ministerul Finantelor pentru eforturile depuse in accelerarea procesului de semnare a acestui acord, subliniind ca promisiunile primite in primavara, in timpul vizitei sale la Washington, au fost respectate si implementate.
In aceeasi zi, Ministerul Finantelor a alocat prin Fondul de Rezerva sume considerabile pentru finantarea unor proiecte cheie. Astfel, 570 de milioane de lei au fost directionati catre serviciile sociale din sistemul de protectie a copilului si centrele rezidentiale pentru persoanele cu dizabilitati si varstnici.
De asemenea, fermierii afectati de seceta severa vor primi un ajutor de stat in valoare de 2 miliarde de lei, prin intermediul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
Un alt punct esential al zilei a fost alocarea a peste 5 miliarde de lei pentru investitii in infrastructura de transport. Din aceasta suma, 3,4 miliarde de lei sunt credite de angajament, iar 2,1 miliarde lei sunt credite bugetare.
Proiectele de infrastructura vizeaza regiuni importante ale Romaniei, precum Moldova si Transilvania, cu investitii in autostrazi esentiale pentru dezvoltarea economica a tarii, cum ar fi A7 (Ploiesti – Buzau – Focsani – Pascani) si Autostrada Transilvania.
This post was last modified on oct. 3, 2024, 12:20 AM 00:20