Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, transmite o serie de clarificari importante de ultim moment cu privire la o problema majora care a generat extrem de multe intrebari privind recalcularea pensiilor pe baza veniturilor nepermanente, inclusiv primele si al 13-lea salariu, in cadrul unei declaratii recente.
Simona Bucura-Oprescu confirma in mod oficial faptul ca aceasta recalculare va include toate veniturile mentionate de pensionari in documentele depuse deja la Casele Teritoriale de Pensii, cu conditia ca acestea sa fie venituri contributive, pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale.
“Toate primele, al 13-lea salariu, sunt venituri nepermanente si vor fi luate in calcul pentru recalcularea pensiilor,” a declarat Simona Bucura-Oprescu. „Documentele care atesta aceste venituri au fost deja depuse la casele de pensii, iar recalcularea se va face in functie de salariul mediu brut din perioada in care aceste venituri au fost acordate.”
Simona Bucura-Oprescu a precizat ca pensionarii au posibilitatea de a aduce noi dovezi care sa ateste veniturile nepermanente, indiferent de momentul in care le prezinta. Recalcularea va tine cont de aceste venituri incepand cu luna imediat urmatoare depunerii documentelor.
„Chiar daca decizia privind recalcularea va fi primita mai tarziu, toate veniturile nepermanente vor fi valorificate retroactiv, incepand cu data de 1 septembrie 2024,” a adaugat Simona Bucura-Oprescu.
Simona Bucura-Oprescu a mentionat si faptul ca procesul de valorificare a acestor venituri se va desfasura pe o perioada de 6 luni, intre 1 septembrie si 31 martie, timp in care pensionarii pot depune documentele necesare. Casele de Pensii vor avea responsabilitatea de a emite deciziile de recalculare, insa drepturile pensionarilor vor fi calculate incepand cu 1 septembrie.
Simona Bucura-Oprescu, in ceea ce priveste legea recent adoptata, a subliniat ca expertii Bancii Mondiale au efectuat calcule detaliate pentru a asigura un echilibru intre recompensa pentru pensionari si sustenabilitatea sistemului public de pensii.
“Aceasta recalculare este o rasplata pentru cei care au muncit mai mult, iar efectele legii vor fi monitorizate pe o perioada de 5 ani, in conformitate cu angajamentele asumate de Romania prin PNRR,” a declarat ministrul Muncii.
Astfel, recalcularea pensiilor pe baza veniturilor nepermanente reprezinta un pas important in corectarea si ajustarea drepturilor pensionarilor, intr-un sistem care urmareste sa fie sustenabil pe termen lung.
Pensionarii sunt incurajati sa aduca documente suplimentare care atesta veniturile nepermanente, asigurandu-se ca toate drepturile lor sunt valorificate corespunzator.
This post was last modified on oct. 3, 2024, 10:00 AM 10:00