Initiativa de ULTIM MOMENT Anuntata de Stefan-Radu Oprea cu Proiect de Importanta Nationala Majora

Initiativa ULTIM MOMENT Anuntata Stefan-Radu Oprea Proiect Importanta Nationala Majora

Stefan-Radu Oprea, ministrul Economiei, a anuntat astazi una dintre cele mai importante realizari ale Romaniei din ultimii ani, deoarece a fost prezent la lansarea unor prototipuri de drone dezvoltate de Carfil SA si Head Hunter Limited SRL.

Stefan-Radu Oprea spune ca evenimentul a marcat un pas important in dezvoltarea tehnologiei UAV (unmanned aerial vehicles) in Romania, subliniind potentialul industriei nationale in acest domeniu, mai ales ca ele au inclusiv aplicabilitate militara, nu doar civila.

Carfil SA, companie de stat, impreuna cu Head Hunter Limited SRL, firma romaneasca cu capital privat, au prezentat prototipurile de drone la care lucreaza. „Conceptul si softurile sunt romanești. Piesele componente sunt produse in Romania sau importate, cu posibilitatea ca multe dintre repere sa fie fabricate aici, inclusiv bateriile”, a declarat ministrul Economiei.

Stefan-Radu Oprea spune ca proiectul vizeaza dezvoltarea unor drone cu scop dual, utilizabile atat in sectorul militar, cat si in cel civil. „Scopul este dual, putand fi folosite atat de militari, urmând a fi inceputa procedura de omologare, cat si civil. Drona cea mai mare este conceputa pentru agricultura”, a adaugat Stefan-Radu Oprea. Aceasta versatilitate deschide noi oportunitati pentru diverse aplicatii, de la monitorizarea culturilor agricole pana la misiuni de supraveghere si securitate.

Carfil SA va oferi servicii complete, inclusiv un proiect in derulare pentru infiintarea unei scoli de pregatire a operatorilor de drone. „Carfil SA va oferi servicii complete pentru ca are in derulare si proiectul scolii de pregatire a operatorilor de drone”, a explicat ministrul Economiei. Linia de asamblare si productie a dronelor va fi localizata la Metrom SA, o alta companie de stat din Brasov, consolidand astfel colaborarea intre entitatile nationale.

„Atunci cand ne reunim fortele si creativitatea, reusim sa producem #DronaRomaneasca”, a declarat Stefan-Radu Oprea, subliniind importanta cooperarii intre sectorul public si cel privat in dezvoltarea tehnologica a tarii. Ministerul Economiei isi propune sa continue investirile in cercetare si dezvoltare, anuntand proiecte viitoare pentru diversele tipuri de UAV-uri.

Stefan-Radu Oprea spune ca aceasta initiativa reflecta angajamentul Romaniei de a deveni un jucator important in industria globala a dronelor, promovand inovatia si productia locala. Cu suportul guvernamental si parteneriate strategice, Romania se pregateste sa isi consolideze pozitia pe piata internationala a tehnologiei aeriene fara pilot.

author avatar
Redactia iDevice.ro