Restrictia Oficiala si Clarificarea de ULTIM MOMENT a Simonei Bucura-Oprescu pentru Milioane dintre Romani

Restrictia Oficiala Clarificarea ULTIM MOMENT Simonei Bucura-Oprescu Milioane Romani

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a oferit o noua serie de detalii importante cu privire la o restrictie extrem de importanta care este impusa de catre Guvenrul Romaniei pentru pensionare, vorbind apoi si despre recalcularea pensiilor, mentionand ca procesul este in desfasurare conform legislatiei actuale.

Simona Bucura-Oprescu spune intai ca angajatii de la Casa Nationala de Pensii Publice aplica prevederile legale aferente Legii 154/2021, care au fost prorogate anterior prin „ordonanta trenulet”. „Colegii nostri au inceput sa lucreze la mica recalculare, dar, conform legii, au la dispozitie 6 luni pentru a finaliza acest proces. Pensionarii au, de asemenea, posibilitatea de a aduce actele necesare recalcularii si dupa finalizarea acesteia,” a declarat Simona Bucura-Oprescu.

Simona Bucura-Oprescu subliniaza ca un aspect semnificativ adus in discutie este faptul ca, atata timp cat Legea 360 este in vigoare, pensionarii vor putea valorifica veniturile nepermanente. Nu exista un termen limita pentru acest lucru. „Plata recalcularii se va face pentru luna imediat urmatoare celei in care pensionarii au depus documentele. Ca orice alta plata gestionata de Casa de Pensii, aceasta se va face ulterior deciziei de recalculare,” a subliniat ministrul Muncii.

Simona Bucura-Oprescu ofera o explicatie extrem de importanta in ceea ce priveste calitatea de pensionar in sistemul public de pensii, ministrul Muncii Muncii reamintind ca este necesar un stagiu minim de cotizare contributiv de 15 ani.

Singura exceptie este posibilitatea de a „cumpara” vechimea necesara printr-un contract de asigurare, pentru cei care nu au acumulat cei 15 ani de contributii. „Daca, de exemplu, ai lucrat doar 9 ani si iti lipsesc 6 ani pentru a atinge pragul de 15 ani, poti achizitiona acesti ani printr-un contract de asigurat,” a explicat ministrul.

Simona Bucura-Oprescu a mentionat exceptiile privind obtinerea calitatii de pensionar in cazurile speciale, cum ar fi pensia de invaliditate, acordata in urma unui accident de munca, sau pensia de urmas, care se calculeaza pe baza drepturilor de asigurari sociale ale defunctului.

Simona Bucura-Oprescu a facut referire si la pensiile celor care au lucrat in agricultura, mentionand ca veniturile rezultate din contributivitate sunt, din pacate, foarte mici. „Completarea acestor pensii vine de la bugetul de stat pana la nivelul indemnizatiei minime sociale,” a spus ministrul, atragand atentia asupra dificultatilor financiare cu care se confrunta aceasta categorie de pensionari.

Aceste masuri vin in sprijinul pensionarilor, insa procesul de recalculare si actualizarile legislative raman esentiale pentru asigurarea unor conditii mai bune pentru varstnici.

author avatar
Redactia iDevice.ro