Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anuntat semnarea unor contracte de administrare foarte importante, ele vizand in momentul de fata unele dintre parcurile nationale si naturale din Romania, valabile pentru urmatorii zece ani. Aceste contracte marcheaza un pas esential in gestionarea eficienta a ariilor protejate, sub egida Regiei Nationale a Padurilor – ROMSILVA.
„Regia Nationala a Padurilor – ROMSILVA va continua sa gestioneze aceste arii protejate, in stransa colaborare cu autoritatile locale si nationale,” a declarat Ministrul Mediului. El a subliniat importanta muncii zilnice a rangerilor, biologilor si specialistilor care cunosc terenul si ecosistemele mai bine decat oricine, considerandu-i cheia succesului in protectia acestor locuri extraordinare.
Ministrul Mediului s-a angajat sa sustina aceasta munca prin resurse adecvate si o colaborare constanta, argumentand ca viitorul parcurilor depinde de oamenii care le administreaza. România se mândreste cu treisprezece parcuri nationale si zece parcuri naturale, care protejeaza o biodiversitate unica in Europa, de la Padurea Letea din Delta Dunarii pana la Munții Retezat.
Ministrul Mediului, in paralel cu aceste initiative de mediu, a anuntat si progresele impresionante in cadrul Sistemului Garantie-Returnare (SGR). „270 de noi puncte de colectare automata a ambalajelor (RVM) au fost infiintate la nivel national doar in septembrie, alaturandu-se miilor deja existente.
Acest lucru ne arata ca suntem pe drumul cel bun: in tot mai multe comunitati din tara, oamenii pot returna ambalajele rapid, iar Romania, dintr-un exemplu negativ european, devine o tara tot mai curata,” a explicat ministrul.
SGR a doborat recorduri, atingand un procent de 78% colectare si reciclare din ambalajele puse pe piata, un rezultat inaltat in fata anului precedent. „Am facut intr-un an cat s-a facut in 30 de ani anteriori,” a declarat Fechet, multumind tuturor celor implicati in proiect.
In cele zece luni de la lansarea SGR, au fost colectate peste 2 miliarde de ambalaje, iar al treilea miliard se preconizeaza sa apara mult mai repede. Aceste rezultate se datoreaza efortului comun al producatorilor, comerciantilor si consumatorilor, care s-au adaptat cu succes la noul sistem.
Investitiile generate de SGR sunt, de asemenea, semnificative, sustinand o industrie orizontala in crestere si creand mii de noi locuri de munca in industria reciclarii din Romania. „Camioane incarcate cu PET-uri, sticla sau doze de aluminiu tranziteaza zilnic drumurile din tara, desi noi linii de productie asigura eficientizarea SGR si locuri de munca, acasa,” a concluzionat ministrul.
Ministrul Mediului a incheiat prin a multumi tuturor celor implicati si a reafirmat angajamentul ministerului pentru un mediu mai curat si mai sustenabil, transformand Romania intr-un exemplu de bune practici la nivel european.