Programul de ULTIM MOMENT Sustinut de Ministrul Educatiei cu o Hotarare de Guvern Vizand Invatamantul

Programul ULTIM MOMENT Sustinut Ministrul Educatiei Hotarare Guvern Vizand Invatamantul

Ministrul Educatiei, Ligia Deca, anunta punerea in aplicare a unor pasi importanti pentru sustinerea unui program extrem de important pentru invatamant, fiind publicat proiectul de hotarare de Guvern pentru organizarea si finantarea Programului National de Reducere a Abandonului Universitar (PNRAU).

Ministrul Educatiei afirma ca acest program reprezinta o initiativa importanta in sprijinul tinerilor care aleg sa urmeze studii superioare, avand ca scop nu doar incurajarea accesului la facultate, ci si cresterea ratei de absolvire. Programul National de Reducere a Abandonului Universitar vizeaza implementarea unor masuri concrete pentru a sprijini studentii pe parcursul tranzitiei de la liceu la facultate.

Printre activitatile prevazute se numara sustinerea Centrelor de consiliere si orientare in cariera, promovarea schimbului de experienta intre universitati si dezvoltarea unui sistem de monitorizare a parcursului educational al studentilor, care sa identifice din timp riscul de abandon.

Ligia Deca a declarat ca “Ministerul Educatiei va monitoriza evolutia abandonului universitar si va prezenta periodic rezultatele in raportul privind starea invatamantului superior”. Aceasta masura este menita sa asigure transparenta si o evaluare corecta a impactului programului asupra sistemului de invatamant superior.

Ministrul Educatiei afirma ca PNRAU va sustine institutiile de invatamant superior in elaborarea unor planuri de actiune specifice pentru reducerea abandonului, adaptate la categoriile de studenti in risc de abandon si particularitatile identificate la nivelul fiecarei institutii.

Printre masurile esentiale se numara activitati ce sprijina tranzitia de la invatamantul liceal la cel universitar, dezvoltarea unor politici de reinmatriculare pentru studentii care au abandonat studiile, precum si implementarea unor politici de tip “A doua sansa”.

Ministrul Educatiei subliniaza ca un element esential al programului este reprezentat de sprijinirea Centrelor de consiliere si orientare in cariera, care vor asigura monitorizarea atenta a progresului studentilor si implementarea de masuri personalizate pentru fiecare dintre acestia.

Totodata, dezvoltarea unui sistem de avertizare timpurie pentru riscurile de abandon va permite o interventie rapida si eficienta pentru studentii aflati in dificultate. Programul isi propune sa contribuie la dezvoltarea unui sistem educational mai incluziv, in care fiecare student sa se simta sustinut si motivat sa finalizeze studiile superioare.

Ministrul Educatiei confirma deasemenea ca implicarea activa a studentilor in viata universitara va fi incurajata prin dezvoltarea sentimentului de apartenenta si organizarea unor activitati extracurriculare, cum ar fi voluntariatul si orientarea academica la inceputul fiecarui an universitar.

Finantarea PNRAU va fi asigurata din bugetul Ministerului Educatiei, cu sprijinul fondurilor europene, iar institutiile de invatamant superior vor putea accesa fonduri suplimentare prin proiecte si parteneriate. Se preconizeaza astfel o mai buna utilizare a resurselor existente si o extindere a programelor de suport pentru studenti, contribuind la reducerea inegalitatilor de acces la invatamantul superior si la crearea unui mediu educational mai favorabil.

author avatar
Redactia iDevice.ro