Reorganizarea de ULTIM MOMENT Anuntata de Florin Barbu cu o Hotarare de Guvern Importanta

Reorganizarea ULTIM MOMENT Anuntata Florin Barbu Hotarare Guvern Importanta

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a anuntat recent o serie de masuri importante pe care le vrea impuse prin intermediul unei nou Hotarari de Guvern pentru reorganizarea institutelor nationale de cercetare din domeniul agricol, masuri menite sa imbunatateasca eficienta si sa elimine confuziile administrative existente.

Florin Barbu afirma ca, aceste schimbari sunt esentiale pentru a asigura o coordonare unitara si o strategie coerenta in sectorul cercetarii agricole. In conformitate cu prevederile Legii nr. 45/2009, modificata prin Legea nr. 72/2011, Academia de Stiinte Agricole si Silvice “Gheorghe Ionescu-Sisesti” (ASAS) este forul national de consacrare academica si coordonare a cercetarii stiintifice in domeniile agriculturii, silviculturii, industriei alimentare, acvaculturii, medicinei veterinare si dezvoltarii rurale.

Florin Barbu afirma ca ASAS are rolul de a sprijini activitatea de cercetare, dezvoltare si inovare in aceste domenii, in scopul de a imbunatati productivitatea si competitivitatea agriculturii romanesti.

Ministerul Agriculturii, in colaborare cu ASAS, a decis in 2022 sa reorganizeze prin hotarari de guvern principalele trei institute nationale de cercetare din domeniul agricol: Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof si Sfecla de Zahar Brasov, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Biologie si Nutritie Animala – IBNA Balotesti si Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Agricola Fundulea.

Florin Barbu subliniaza in mod oficial ca aceste institute vor trece din coordonarea Ministerului Cercetarii, Inovarii si Digitalizarii (MCID) in subordinea ASAS, in baza unui nou cadru legislativ care va fi adoptat in regim de urgenta.

Prin transferarea celor trei institute nationale in subordinea ASAS, vom elimina actualele confuzii si neclaritati privind implementarea unei strategii coerente in domeniul cercetarii agricole. In acest fel, vom putea raspunde pe deplin obiectivelor fermierilor si noilor provocari legate de schimbarile climatice, precum si de gestionarea mai eficienta a fondurilor alocate.

Florin Barbu a adus in atentie ca lipsa unui cadru legal coerent si unitar a dus pana acum la ineficienta activitatii celor trei institute. Prin transferul sub coordonarea ASAS, acestea vor functiona sub conducerea unui singur ordonator de credite, ceea ce va permite o gestionare mai eficienta a resurselor financiare si umane.

Monitorizarea si evaluarea implementarii noilor masuri vor fi realizate de catre MADR, in colaborare cu ASAS. Florin Barbu a incheiat subliniind ca implementarea strategiei nationale de cercetare si inovare in domeniul agricol este un proces de lunga durata, dar care poate fi realizat doar printr-un sistem de coordonare unitar si coerent, sub indrumarea ASAS ca for stiintific consacrat.

Florin Barbu a evidentiat importanta urgentei adoptarii masurilor propuse pentru a evita blocajele si ineficientele care afecteaza in prezent activitatea institutelor de cercetare.

author avatar
Redactia iDevice.ro