ANM: AVERTIZARILE Oficiale Meteorologice de ULTIM MOMENT pe 5 Octombrie 2024 in Romania

ANM AVERTIZARILE Oficiale Meteorologice ULTIM MOMENT 5 Octombrie 2024 Romania

ANM, Administratia Nationala de Meteorologie, emite avertizarile oficiale meteorologice de ultim moment pe 5 octombrie 2024 in Romania, mutand toata atentia noastra  asupra unui val de vreme severa care va afecta tara in urmatoarele zile.

ANM spune ca in data de 4 octombrie, se vor inregistra intensificari ale vantului in regiunile Banat, sudul Crisana si in Carpatii Meridionali. Rafalele de vant vor atinge viteze cuprinse intre 55 si 65 km/h, iar pe creste vor depasi 70-80 km/h. Autoritatile recomanda evitarea deplasarilor neesentiale in zonele afectate si asigurarea obiectelor care pot fi luate de vant.

In seara de 4 octombrie, incepand cu ora 23:00, vor fi ploi semnificative cantitativ in sudul Banatului, vestul si nordul Olteniei, vestul si sud-vestul Transilvaniei. Cantitatile de apa vor fi intre 20 si 30 l/mp, iar pe alocuri vor depasi 30-40 l/mp. Ploile pot provoca inundatii locale, iar autoritatile sfatuiesc locuitorii din zonele afectate sa ia masuri preventive.

ANM a emis o avertizare de cod galben va intra in vigoare in data de 5 octombrie00. Vor fi averse insemnate cantitativ in Moldova, majoritatea Munteniei si sud-estul Transilvaniei. Se asteapta cantitati de apa de 20-30 l/mp, iar local chiar peste 40-50 l/mp.

Ploile vor avea caracter torential si vor fi insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului, precum si grindina. In aceste conditii, exista riscul producerii de viituri rapide si acumulari de apa in zonele joase.

Meteorologii ANM avertizeaza si ca intre 4 si 7 octombrie vremea va fi instabila in majoritatea regiunilor. Vor fi ploi moderate cantitativ in Banat, Crisana, Maramures, Transilvania, Oltenia, nordul Moldovei si nord-vestul Munteniei.

Ploile vor fi insotite de descarcari electrice, iar cantitatile de apa vor ajunge la 20-30 l/mp, pe alocuri depasind 40-50 l/mp. In regiunile sudice si estice, vantul va avea intensificari temporare cu viteze de 40-50 km/h, ceea ce poate accentua disconfortul termic si poate provoca pagube minore.

Populatia este sfatuita de catre ANM sa ia masuri de precautie, mai ales in zonele afectate de vant puternic si ploi torentiale. Conducatorii auto sunt avertizati sa circule cu prudenta, sa adapteze viteza la conditiile de drum si sa evite zonele inundate.

Cei care locuiesc in zonele expuse riscurilor de inundatii sunt sfatuiti sa fie vigilenti si sa urmeze recomandarile autoritatilor, inclusiv sa pregateasca un plan de evacuare in caz de necesitate. Deasemenea, este recomandat ca oamenii sa se asigure ca au la indemana provizii de apa, alimente neperisabile si lanterne, in cazul in care apar intreruperi ale furnizarii energiei electrice.

ANM va continua sa monitorizeze situatia si sa emita actualizari in functie de evolutia fenomenelor meteorologice. Recomandam cetatenilor sa urmareasca buletinele meteo si sa ia masuri pentru a-si proteja bunurile si siguranta personala.

author avatar
Redactia iDevice.ro