X

Obiectivul de ULTIM MOMENT al Ministrului Educatiei cu un Program Guvernamental Major pentru Scoli

Ministrul Educatiei, Ligia Deca, anunta o noua masura extrem de importanta a Guvernului Romaniei, prin care autoritatile continua sa puna accent pe asigurarea accesului echitabil si nediscriminatoriu la o educatie de calitate pentru toti prescolarii si elevii din Romania.

Ministrul Educatiei spune in mod oficial ca obiectivul principal al ministerului vizeaza masuri rapide si coerente de interventie pentru diminuarea riscului de excluziune si abandon scolar, mai ales in zonele defavorizate din punct de vedere economic si social.

Urmare a situatiei existente la nivelul sistemului educational preuniversitar, un numar mare de elevi se afla in risc de esec scolar sau abandoneaza/parasesc timpuriu scoala.

Frecventarea scolii este direct influentata de conditiile socio-economice si geografice defavorabile, precum distante mari si/sau trasee dificile de la domiciliu la unitatea de invatamant, lipsa mesei de pranz, toate acestea impiedicand elevii sa participe la activitatile educationale curriculare sau extracurriculare.

Ministrul Educatiei afirma ca in baza datelor Eurostat, rata de parasire timpurie a scolii in Romania era de 18,1% in 2017, 16,4% in 2018, 15,3% in 2019, 15,6% in 2020 si 15,3% in 2021, aratand o scadere usoara, dar insuficienta pentru a rezolva problema abandonului scolar.

Fiecare copil al Romaniei are dreptul la educatie, insa statutul socio-economic al multor familii nu le permite acestora sa asigure nici macar un pachet alimentar zilnic pentru a facilita prezenta copiilor la scoala.

Evaluarea impactului programelor pilot de acordare a unui suport alimentar pentru prescolarii si elevii din unitatile de invatamant preuniversitar de stat, implementate incepand cu anul scolar 2016-2017, a aratat ca oferirea unui pranz contribuie semnificativ la reducerea absenteismului si abandonului scolar.

Ministrul Educatiei dezvaluie ca aceste programe au fost sustinute prin mai multe ordonante de urgenta, precum OUG nr. 72/2016, OUG nr. 92/2017, OUG nr. 97/2018, OUG nr. 9/2020 si OUG nr. 91/2021, toate fiind aprobate prin legi ulterioare care au permis continuarea si extinderea acestor initiative.

Complementar cu Programul pentru scoli al Romaniei, implementat din 2017, care ofera prescolarilor si elevilor din invatamantul primar si gimnazial fructe, legume, lapte si produse lactate, precum si produse de panificatie, Programul National Masa Sanatoasa (PNMS) urmareste asigurarea unui suport alimentar zilnic pentru elevii din unitatile de invatamant preuniversitar.

Astfel, incepand cu anul 2024, PNMS va fi implementat in parteneriat de Ministerul Educatiei si Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. PNMS va fi finantat din bugetul national, fonduri externe, venituri proprii si sponsorizari, iar autoritatile administratiei publice locale pot stabili suplimentarea numarului de beneficiari, in functie de bugetele locale.

Ministrul Educatiei, a declarat ca obiectivul este ca fiecare copil al Romaniei sa aiba acces la educatie de calitate, iar masurile de sprijin, cum ar fi Programul Masa Sanatoasa, sunt esentiale pentru asigurarea egalitatii de sanse si a unei educatii incluzive pentru toti elevii.

In conditiile socio-economice actuale, multe familii se confrunta cu dificultati in sustinerea scolarizarii copiilor lor, iar implementarea unor masuri de sprijin precum PNMS este cruciala pentru a reduce riscul de excluziune si abandon scolar, oferind astfel copiilor oportunitatea de a beneficia de o educatie completa si de a-si construi un viitor mai bun.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on oct. 5, 2024, 12:40 AM 00:40

Disqus Comments Loading...