X

Programul Oficial de ULTIM MOMENT Anuntat de Sebastian Burduja pentru Romania, ce Impact Are

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, anunta ca ministerul pe care il conduce a lansat in mod oficial un program guvernamental foarte important, mai exact cel Electric Up 2, un proiect extrem de asteptat care impulsioneaza investitiile in energie verde si eficienta energetica pentru intreprinderile mici si mijlocii, precum si pentru sectorul HORECA din Romania.

Sebastian Burduja, a declarat in cadrul unui anunt recent: “Investitii, investitii, investitii! Intram astazi in linie dreapta cu unul dintre cele mai asteptate programe de finantare, programul Electric Up 2”.

Cu un buget total de 450 de milioane de lei, fonduri nerambursabile, acest nou ciclu al programului va debuta oficial in data de 14 octombrie 2024 si va permite companiilor eligibile sa aplice pentru finantare pana pe 16 decembrie 2024. Ghidul final al programului, inclusiv calendarul apelului de proiecte, a fost publicat in aceasta saptamana, oferind toate detaliile necesare celor interesati.

Sebastian Burduja afirma ca programul Electric Up 2 este menit sa sustina intreprinderile in reducerea costurilor cu energia electrica prin instalarea de panouri fotovoltaice si sisteme de stocare a energiei. In premiera, Electric Up 2 include finantarea unui pachet integrat: panouri fotovoltaice, statii de reincarcare pentru vehicule electrice, sisteme de stocare si solutii alternative de incalzire/racire, precum pompe de caldura.

„Odata cu preluarea mandatului de ministru, am demarat activitati de reorganizare institutionala pentru deblocarea acestui program. In primele luni la minister, am finalizat Ciclul I prin decontarea in timp record a unui numar de 1.525 de dosare, in valoare totala de 479,8 milioane lei. Astazi, anuntam sesiunea de inscriere pentru noul Electric Up 2”, a subliniat Burduja.

Sebastian Burduja subliniaza ca printre principalele schimbari aduse noului ciclu de finantare se numara cresterea valorii maxime acordate per beneficiar, de la 100.000 la 150.000 de euro, precum si marirea puterii instalate pana la 150 kW. De asemenea, se aloca fonduri si pentru stocare, minimum 30% din valoarea proiectului, cu puncte bonus pentru proiectele care prevad o capacitate de stocare de peste 50%.

Pe langa reducerea costurilor cu energia electrica, instalarea de statii de incarcare a vehiculelor electrice va contribui la dezvoltarea infrastructurii de transport electric si la stabilitatea sistemului energetic national.

Ministerul Energiei estimeaza ca, prin acest program, vor fi instalate aproximativ 3.000 de puncte de incarcare pentru vehicule electrice, iar capacitatea totala de productie de energie verde va ajunge la cel putin 100 MW, la care se adauga 40 MW de capacitate de stocare a energiei.

„Suntem in plina revolutie energetica, avem aproape 14 miliarde de euro atrasi pentru fiecare segment de activitate din energie, de la producere, stocare, noi tehnologii, retele si infrastructura, pana la eficienta energetica in sectorul public si privat.

Este crucial pentru tara noastra sa folosim acesti bani pentru a creste competitivitatea afacerilor, sa avem locuri de munca bine platite si un sistem energetic sigur si stabil,” a adaugat Sebastian Burduja.

Programul Electric Up 2 reprezinta un pas important in atingerea obiectivelor Romaniei de a sprijini tranzitia catre o economie verde, reducand amprenta de carbon si crescand competitivitatea intreprinderilor locale.

Sebastian Burduja indeamna pe toti cei interesati sa consulte documentatia disponibila si sa aplice: „Asteptam cu interes beneficiarii interesati si cat mai multe proiecte cu energie pentru o noua Romanie”. Documentele necesare aplicarii sunt disponibile in link-ul publicat in comentariul postarii oficiale a ministrului Energiei.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on oct. 5, 2024, 12:13 AM 00:13

Disqus Comments Loading...