Stefan-Radu Oprea, ministrul Economiei, a facut public un anunt cu privire la un program extrem de important al Guvernului, deoarece recent s-a incheiat inscrierilor in cadrul programului “Femeia Antreprenor”. Pana ieri, la ora 20:00, 6.818 femei antreprenor si-au depus aplicatiile, suma totala solicitata de acestea fiind de peste 1,36 miliarde de lei, adica de aproape sapte ori mai mare decat bugetul alocat pentru aceasta masura de sprijin in anul curent.
Stefan-Radu Oprea spune ca acest interes ridicat reflecta dorinta si determinarea femeilor din Romania de a-si dezvolta afacerile si de a contribui activ la economia nationala, aratand totodata ca exista o nevoie semnificativa de sprijin financiar pentru antreprenoarele care isi doresc sa faca pasul in lumea afacerilor.
Programul “Femeia Antreprenor” va intra acum in etapa de verificare a veridicitatii informatiilor furnizate de aplicante. Aceasta etapa va include evaluarea completarii corecte a tuturor campurilor din formularul de inscriere, precum si verificarea codului CAEN Rev 2 eligibil.
Stefan-Radu Oprea afirma ca se va verifica incadrarea aplicantelor in categoria IMM si corectitudinea declaratiilor asumate. Evaluarile vor fi realizate de unitatile de implementare din cadrul AIMMT/MEAT, care vor depune toate eforturile necesare pentru a se asigura ca fondurile vor fi alocate doar acelor proiecte care respecta conditiile de eligibilitate si care au potentialul de a genera valoare economica adaugata.
Scopul programului “Femeia Antreprenor” este de a stimula si sprijini infiintarea si dezvoltarea IMM-urilor conduse de femei, avand drept obiective imbunatatirea performantei economice, cresterea economica inteligenta, sustenabila si incluziva, bazata pe digitalizare, dezvoltare durabila, inovare si pregatire antreprenoriala.
Stefan-Radu Oprea confirma ca acest program nu doar ca ofera acces la finantare, dar incurajeaza si formarea unei comunitati de femei antreprenor care sa se sprijine reciproc si sa contribuie la schimbarea culturii antreprenoriale din Romania. Prin sustinerea unor afaceri conduse de femei, se urmareste cresterea diversitatii si incluziunii in mediul de afaceri, ceea ce va aduce beneficii economice si sociale pe termen lung.
Stefan-Radu Oprea a adresat multumiri tuturor participantelor pentru interesul acordat si le-a urat succes in implementarea proiectelor. El a subliniat faptul ca succesul acestui program poate servi drept model pentru alte initiative similare, menite sa sprijine antreprenorii din Romania.
Ministrul Economiei a evidentiat ca interesul crescut al femeilor pentru acest program este un semn pozitiv, demonstrand ca spiritul antreprenorial este in crestere si ca femeile din Romania sunt pregatite sa isi asume roluri de lider in mediul de afaceri.
Stefan-Radu Oprea, pe langa sprijinul oferit femeilor antreprenor, a subliniat si importanta drumului european al Republicii Moldova. Ministrul Economiei a evidentiat sprijinul oferit de Romania in aceasta directie, subliniind discutiile avute de premierul Marcel Ciolacu cu presedinta Maia Sandu, premierul Dorin Recean si presedintele Parlamentului, Igor Grosu. Romania ramane un partener de incredere pentru Republica Moldova, oferind sprijin atat la nivel politic, cat si economic.
Stefan-Radu Oprea a mentionat, de asemenea, discutia cu vicepremierul si ministrul dezvoltarii economice si digitalizarii, Dumitru Alaiba, privind o schema de ajutor de stat pentru sprijinirea antreprenorilor moldoveni, bazata pe modelul romanesc #MEAT, care va fi utilizata pentru prima data in Republica Moldova. Aceasta schema de ajutor de stat reprezinta un pas important pentru sustinerea antreprenorilor moldoveni, oferindu-le posibilitatea de a accesa finantare si de a-si dezvolta afacerile intr-un mediu competitiv.
Oprea a subliniat ca sprijinul acordat Republicii Moldova este parte a angajamentului Romaniei de a contribui la dezvoltarea economica a regiunii si de a sprijini integrarea acesteia in Uniunea Europeana. In acest context, colaborarea dintre Romania si Republica Moldova reprezinta un exemplu de solidaritate si cooperare regionala, menita sa aduca beneficii economice si sociale de ambele parti ale Prutului.