X

Ordin Oficial de ULTIM MOMENT al lui Sorin Grindeanu cu Masuri Necesare pentru Romania

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anuntat in mod oficial un nou ordin de ultim moment pe care vrea sa il adopte, iar asta pentru ca vrea sa implementeze noi reglementari specifice pentru siguranta aviatiei civile, in conformitate cu prevederile Legii nr. 21/2020 privind Codul aerian.

Sorin Grindeanu spune in mod oficial ca aceste reglementari au caracter obligatoriu pentru toti participantii la activitatile aeronautice civile si conexe, precum si pentru cei care desfasoara activitati in zonele supuse servitutilor de aeronautica civila.

Autoritatea Aeronautica Civila Romana (AACR), desemnata conform Legii nr. 21/2020 pentru supravegherea punerii in aplicare a reglementarilor aeronautice, va avea rolul de a elabora si propune spre aprobare Ministerului Transporturilor proiectele de reglementari specifice.

Sorin Grindeanu aduce in atentie faptul ca AACR este responsabila de asigurarea conformitatii si supravegherii respectarii acestor norme, pentru a mentine standardele de siguranta necesare in aviatie civila. Prin aceste reglementari, se urmareste crearea unui cadru legislativ clar si predictibil, care sa permita dezvoltarea unui mediu de operare sigur si eficient pentru toate tipurile de activitati aeronautice.

Ministerul Transporturilor a primit o recomandare de siguranta, cod SR-148.ACC.2015-08-06.JS/MD Single.D-5855.Bv, din partea Autoritatii de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile (AIAS), care sublinia necesitatea reglementarii operatiunilor aeriene cu planoare.

Scopul acestei recomandari este de a contribui la imbunatatirea sigurantei zborurilor cu aceasta categorie de aeronave. Recomandarea a venit ca urmare a unor analize detaliate si a unor incidente raportate in trecut, care au evidentiat necesitatea unor reglementari mai stricte si mai detaliate pentru acest tip de activitati aeronautice.

Sorin Grindeanu subliniaza ca in urma analizei necesare, un grup de lucru format din reprezentanti ai Ministerului Transporturilor – Directia Transport Aerian, AACR si Aeroclubul Romaniei a elaborat proiectul reglementarii RACR-OAP “Operatiuni Aeriene cu Planoare”, editia 1/2024. Acest proiect urmeaza sa fie promovat si aplicat, avand drept scop crearea unor standarde clare pentru operatiunile aeriene cu planoare.

Reglementarea include norme detaliate privind conditiile de operare, cerintele tehnice pentru planoare, calificarile necesare pentru piloti, precum si masuri specifice pentru asigurarea sigurantei pe durata zborurilor. De asemenea, reglementarea stabileste proceduri clare de raportare a incidentelor si de investigare a acestora, pentru a preveni aparitia unor situatii similare pe viitor.

Ordinul care aproba reglementarea RACR-OAP “Operatiuni Aeriene cu Planoare”, editia 1/2024, va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, iar aplicarea acestuia va contribui semnificativ la cresterea sigurantei in cadrul operatiunilor cu planoare si la dezvoltarea unui cadru legislativ coerent pentru aviatie.

Sorin Grindeanu a subliniat importanta acestor reglementari pentru a asigura un mediu sigur si predictibil pentru toti participantii la activitatile aeronautice. “Siguranta este prioritatea noastra principala in aviatie civila, iar aceste reglementari reprezinta un pas esential in asigurarea unui nivel ridicat de securitate pentru toate operatiunile aeriene.

Prin stabilirea unor standarde clare si prin supravegherea atenta a respectarii acestora, ne asiguram ca activitatile aeronautice se desfasoara in cele mai bune conditii posibile”, a declarat ministrul. Deasemenea, Aeroclubul Romaniei va avea un rol esential in implementarea acestor reglementari, oferind instruire si asistenta tehnica pentru pilotii de planoare si pentru operatorii aerieni implicati.

Reglementarile vor contribui si la dezvoltarea unei culturi a sigurantei in cadrul comunitatii de aviatori, promovand bunele practici si imbunatatirea continua a standardelor operationale. Ministerul Transporturilor si AACR vor continua sa monitorizeze atent aplicarea acestor norme si sa colaboreze cu toate partile implicate pentru a asigura un nivel ridicat de siguranta in aviatie civila romaneasca.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on oct. 6, 2024, 5:46 PM 17:46

Disqus Comments Loading...