X

Colaborarea Oficiala de ULTIM MOMENT Anuntata de Sebastian Burduja pentru Viitorul Energetic al Romanilor

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, anunta in mod oficial ca dupa aproape un deceniu de modernizari si investitii majore, grupul energetic numarul 5 din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), Rovinari, este pregatit sa fie pus din nou in functiune si reconectat la Sistemul Energetic National (SEN).

Sebastian Burduja subliniaza ca proiectul, care va adauga 330 MW de energie produsa pe baza de carbune la reteaua nationala, reprezinta un pas crucial pentru securitatea energetica a Romaniei, asigurand o energie sigura, accesibila, competitiva si, in final, verde.

Sebastian Burduja, a declarat: „Acest proiect, unul dintre cele mai complexe din infrastructura energetica a tarii, a necesitat un efort financiar de peste 100 de milioane de euro, dar si un efort uman greu de cuantificat.

Toate lucrarile necesare pentru conformarea la cerintele stricte de mediu europene au fost realizate, inclusiv instalarea de sisteme moderne de desprafuire electrostatica, desulfurare si denoxare a gazelor de ardere, precum si de evacuare a deseurilor in sistem slam dens.”

Proiectul a implicat colaborarea intre firme terte si personal propriu al S.E. Rovinari, sub atenta coordonare a specialistilor complexului. Potrivit ministrului, reabilitarea si modernizarea acestui grup energetic va reduce semnificativ costurile de operare, ajungand la un nivel comparabil cu cele ale centralelor pe gaz.

In ultimele zile, au fost finalizate testele si verificarile necesare pentru reconectarea grupului la SEN, iar momentul efectiv al intrarii in exploatare este iminent. „Felicit toate echipele implicate in finalizarea acestui proiect, de la conducerea CEO la specialisti si firmele implicate. In mod special, vreau sa-i multumesc lui Dan Plaveti, presedintele directoratului, pentru eforturile constante de a mentine CEO pe drumul cel bun, in ciuda numeroaselor provocari,” a adaugat Burduja.

Ministrul a subliniat si necesitatea accelerarii modernizarii infrastructurii energetice nationale, precizand ca, desi proiectul s-a desfasurat intr-un ritm alert in ultima perioada, in viitor este esential ca lucrarile de extindere si modernizare sa se desfasoare intr-un ritm si mai rapid.

„Timpul nu are rabdare, iar provocarile in domeniul energetic sunt bine cunoscute, nu doar pentru Romania, ci si pentru intreaga Europa. Am trecut rapid, in ultimul an, de la discutii teoretice despre securitate si independenta energetica, la actiuni concrete. S-au facut prea putine investitii in sectorul energetic in ultimele decenii, iar astazi platim cu totii pretul.

Dar, vestea buna este ca incepem sa vedem roadele investitiilor din ultimii ani. Este energie pentru o noua Romanie,” a concluzionat ministrul. Acest proiect de retehnologizare marcheaza un pas semnificativ in directia consolidarii pozitiei Romaniei ca actor central in peisajul energetic european.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on oct. 7, 2024, 12:25 AM 00:25

Disqus Comments Loading...