X

Conditionarea Oficiala si Explicatiile de ULTIM MOMENT Ale Simonei Bucura-Oprescu pentru Romanii Mahniti

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a explicat conditionarea care a fost impusa in mod oficial Guvernului Romaniei in momentul in care a decis sa faca reformele privind varsta de pensionare si modificarile aduse in contextul angajamentelor asumate prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR).

Simona Bucura-Oprescu afirma ca binecunoscuta crestere varstei de pensionare si egalizarea acesteia intre femei si barbati a fost o masura impusa de Comisia Europeana, insa guvernul a inclus doua beneficii importante pentru mame pentru a echilibra reforma.

„Un prim beneficiu este faptul ca perioada de crestere a copilului, inclusiv concediul maternal sau paternal, devine un stagiu contributiv. Astfel, daca o persoana a fost in concediu pentru cresterea copilului timp de doi ani, aceasta perioada va fi luata in calcul la stagiul complet de cotizare”, a explicat ministrul.

Simona Bucura-Oprescu spune ca al doilea beneficiu se refera la posibilitatea de a reduce varsta de pensionare pentru mame. „Atat pentru copiii proprii, cat si pentru cei adoptati, mamele vor putea beneficia de o reducere a varstei de pensionare cu sase luni pentru fiecare copil.

In plus, atat femeile, cat si barbatii, pot opta pentru pensionare inainte de varsta standard de 65 de ani, daca indeplinesc anumite conditii”, a adaugat Simona Bucura-Oprescu.

Mai exact, daca o persoana are stagiul complet de cotizare de 35 de ani, care include si perioadele asimilate, cum ar fi anii de crestere a copilului, serviciul militar sau studiile, aceasta poate cere pensionarea anticipata cu pana la cinci ani mai devreme, fara penalizari.

Simona Bucura-Oprescu a oferit si un exemplu: „Daca ai muncit 31 de ani si ai doi copii, iar perioada de concediu pentru cresterea copiilor este inclusa in stagiul de cotizare, poti iesi la pensie la 60 de ani, cu cinci ani mai devreme.”

Referitor la controversata Lege 127, ministrul a subliniat ca aceasta nu a fost blocata de actuala guvernare, ci de guvernele de dreapta care au preluat puterea dupa 2020. „Legea 127, o reforma excelenta initiata de Olguta Vasilescu, a fost prorogata inainte ca noi sa revenim la guvernare. O mare parte dintre principiile acestei legi au fost, insa, preluate in Legea 360/2023,” a declarat Bucura-Oprescu.

Simona Bucura-Oprescu a mai explicat si cum se vor valorifica veniturile nepermanente ale pensionarilor: „Spre deosebire de Legea 127, unde fiecare pensionar primea procentual recunoasterea veniturilor nepermanente, in noua lege 360/2023 contributivitatea este de 100%.

Astfel, fiecare pensionar va primi in functie de sporurile nepermanente avute pe parcursul carierei, inclusiv cel de-al 13-lea salariu, prime sau premii”, a concluzionat ministrul Muncii.

Casele de Pensii au la dispozitie sase luni pentru a include toate aceste venituri nepermanente in calculul pensiilor. Aceste schimbari sunt menite sa echilibreze sistemul de pensii si sa asigure o mai mare echitate pentru toate categoriile sociale.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on oct. 7, 2024, 12:33 AM 00:33

Disqus Comments Loading...