Ministrul Mediului, Mircea Fechet, anunta romanii din toata tara despre faptul ca a semnat o serie de contracte foarte importante, in baza carora urmeaza sa fie administrate incepand de acum parcurile nationale si naturale din Romania, valabile pentru urmatorii zece ani. Regia Nationala a Padurilor – ROMSILVA va continua sa gestioneze aceste arii protejate, colaborand strans cu autoritatile locale si nationale.
“Semnarea acestor contracte reprezinta un pas esential in gestionarea eficienta a ariilor protejate. Cheia succesului nu sta doar in documente, ci in munca zilnica a celor care sunt in prima linie: rangerii, biologii, specialistii care cunosc terenul si ecosistemele mai bine decat oricine”, a declarat Mircea Fechet. “Suntem hotarati sa sustinem aceasta munca prin resurse adecvate si o colaborare constanta, pentru ca viitorul acestor parcuri depinde de oamenii care le administreaza”, a adaugat Ministrul Mediului.
Ministrul Mediului spune ca Romania se mandreste cu 13 parcuri nationale si 10 parcuri naturale, care protejeaza o biodiversitate unica in Europa. De la Padurea Letea din Delta Dunarii pana la Muntii Retezat, aceste zone sunt vitale pentru conservarea naturii si dezvoltarea durabila.
Ministrul Mediului a subliniat si cresterea investitiilor private in proiecte ecologice si implicarea tot mai mare a administratiilor locale din zonele rurale in rezolvarea inteligenta a problemei depozitarii gunoiului de grajd, prin intermediul programelor derulate de Ministerul Mediului.
Sapte ferme si cooperative de procesare a carnii s-au aliniat la startul finantarilor prin Programul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) pentru a putea infiinta statii de biogaz. Proiectele depuse, insumand 117,2 milioane lei, vizeaza amenajarea unor sisteme de gestionare sustenabila a biodeeurilor agricole provenite din activitatile zootehnice in localitatile Crizbav (Brasov), Varadia (Caras-Severin), Aricestii Rahtivani (Prahova), Rusanesti (Olt), precum si in municipiile Iasi, Pascani si Timisoara.
“Am participat recent la inaugurarea unei statii de biogaz in comuna Cordun din judetul Neamt si stiu cat de mari sunt eforturile pentru a pune la punct investitii robuste, care sa protejeze si mediul”, a mentionat Fechet. “Transformarea biodeeurilor in resurse inseamna nu doar o rotita in plus in mecanismul economiei circulare, ci si energie care este folosita apoi pentru procesul de productie.”
Ministrul Mediului pe de alta parte, spune ca finantarile pentru proiecte verzi transforma multe comunitati din mediul rural. Tot mai multe administratii locale inteleg ca problema depozitarii gunoiului de grajd si a altor deseuri agricole poate avea solutie in compostare. Proiectele depuse de UAT Butea (Iasi) si Beresti-Bistrita (Bacau) pentru investitii in statii de compost se ridica la peste 10,8 milioane lei.
“Sunt noi dovezi ca interesul pentru a gasi solutii performante si in acelasi timp prietenoase cu mediul creste, iar resursele de biomasa pot fi valorificate eficient si in tara noastra”, a concluzionat ministrul Mediului.
This post was last modified on oct. 7, 2024, 2:17 PM 14:17