Ordinul Ministerial de ULTIM MOMENT al Ministrul Educatiei cu Masuri Importante Vizand Scolile Romaniei

Ordinul Ministerial ULTIM MOMENT Ministrul Educatiei Masuri Importante Vizand Scolile Romaniei

Ministrul Educatiei, Ligia Deca, a emis un ordin ministerial foarte important pentru scolile din Romania, iar asta deoarece prin intermediul sau urmeaza s e aprobe prin care se aproba repartizarea sumei de 100 de milioane de lei din Fondul pentru mediu, destinata implementarii activitatilor scolare locale din cadrul Programului “Saptamana verde” pentru anii 2024 si 2025.

Ministrul Educatiei transmite ca suma alocata va fi distribuita catre toate judetele tarii si municipiul Bucuresti, in functie de numarul de elevi inscrisi in unitatile de invatamant preuniversitar de stat. Bugetul fiecarui judet este stabilit pe baza dimensiunii populatiei scolare, conform planului de scolarizare propus pentru anul scolar 2024-2025.

Astfel, finantarea acopera toate nivelurile de invatamant: anteprescolar, prescolar, primar, gimnazial, liceal si profesional, atat pentru invatamantul de masa, cat si pentru cel special. Programul “Saptamana verde” are ca obiectiv principal educarea elevilor cu privire la importanta protejarii mediului si adoptarea unui stil de viata sustenabil.

Prin activitatile derulate, se urmareste implicarea activa a elevilor in proiecte ecologice, precum plantarea de copaci, reciclarea materialelor, economisirea resurselor si promovarea transportului alternativ. Aceste activitati au rolul de a dezvolta spiritul civic si responsabilitatea sociala a tinerilor, pregatindu-i pentru a deveni cetateni informati si implicati in problemele comunitatii.

Ministrul Educatiei spune ca fondurile necesare pentru implementarea activitatilor vor fi alocate din bugetul aprobat pentru anii 2024 si 2025 al Ministerului Educatiei, sub titlul 57 “Asistenta sociala”, capitolul 65.01 “Invatamant”. Inspectoratele scolare judetene si cel al municipiului Bucuresti vor solicita lunar deschiderea creditelor bugetare, in functie de necesitatile fiecarei unitati de invatamant.

Organizarea si implementarea activitatilor sunt reglementate prin Ordinul Ministerului Educatiei nr. 4.448/2024, care stabileste metodologia de aplicare a programului. Secretarul de stat pentru invatamant preuniversitar este autorizat sa aprobe repartizarea pe ani bugetari a sumelor, la solicitarea inspectoratelor scolare.

Ministrul Educatiei dezvaluie ca directia Generala Echitate si Performanta in Invatamantul Preuniversitar, Directia Generala Management, Cariera Didactica si Retea Scolara, Directia Generala Minoritati si Desegregare, precum si Directia Generala Economica din cadrul Ministerului Educatiei au responsabilitatea de a asigura implementarea corespunzatoare a programului.

Prin implementarea Programului “Saptamana verde”, se urmareste nu doar educarea elevilor in spirit ecologic, ci si crearea unui mediu propice pentru dezvoltarea proiectelor comunitare. Scolile au oportunitatea de a deveni centre de initiativa pentru protectia mediului, implicand parintii si alti membri ai comunitatii in activitati comune.

Ministrul Educatiei subliniaza ca in contextul schimbarilor climatice si al degradarii mediului la nivel global, educatia ecologica devine esentiala. Formarea unei constiinte ecologice inca din primii ani de scoala este cruciala pentru dezvoltarea unei societati responsabile si sustenabile.

Initiativa Ministrului Educatiei de a aloca fonduri semnificative pentru educatia ecologica reflecta angajamentul fata de dezvoltarea durabila si pregatirea tinerei generatii pentru provocarile viitorului.

author avatar
Redactia iDevice.ro