X

Hotararea Guvernamentala de ULTIM MOMENT a Ministrului Economiei Vizand Industria din Romania

Ministrul Economiei, Stefan-Radu Oprea, anunta in mod oficial ca Guvernul Romaniei urmeaza sa adopte o hotarare prin care urmeaza sa se faca o suplimentare a bugetului Ministerului Economiei cu suma de 31,842 milioane de lei. Fondurile provin din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2024, si sunt destinate sustinerii operatorilor economici din industria nationala de aparare.

Ministrul Economiei spune ca fondurile alocate vor fi utilizate pentru finantarea unui numar mediu maxim de personal suplimentar, peste cel prevazut initial in Hotararea Guvernului nr. 134/2024. Aceasta decizie vine in contextul in care industria de aparare are nevoie de specialisti si de forta de munca calificata pentru a sustine proiectele de modernizare si dezvoltare tehnologica.

Ministrul Economiei afirma ca ministerul si operatorii economici beneficiari au responsabilitatea de a utiliza eficient si in conformitate cu legislatia in vigoare fondurile alocate. Sumele necheltuite pana la sfarsitul anului 2024 vor fi returnate la Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, asigurandu-se astfel transparenta si responsabilitate in gestionarea banilor publici.

Ministerul Finantelor va efectua ajustarile necesare in structura bugetului de stat si in bugetul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului pentru anul 2024, in conformitate cu noile alocari financiare. De asemenea, anexa la Hotararea Guvernului nr. 134/2024 va fi actualizata pentru a reflecta modificarile privind numarul mediu maxim de personal pentru operatorii economici din industria nationala de aparare.

Aceasta initiativa subliniaza angajamentul Guvernului de a sustine si dezvolta industria nationala de aparare, considerata un pilon important al securitatii nationale si un motor de crestere economica. Investitiile in acest sector au potentialul de a stimula inovarea, de a imbunatati capacitatile tehnologice si de a creste competitivitatea Romaniei pe plan international.

Ministrul Economiei subliniaza ca decizia Guvernului vine intr-un moment in care contextul geopolitic regional si international impune intarirea capacitatilor de aparare. Alocarea suplimentara de fonduri va permite industriei nationale sa raspunda mai eficient cerintelor fortelor armate si sa participe activ la proiecte europene si internationale de cooperare in domeniul apararii.

Operatorii economici din industria de aparare vor putea astfel sa investeasca in tehnologii avansate, sa modernizeze echipamentele existente si sa dezvolte noi produse si servicii care sa satisfaca nevoile actuale de securitate. Totodata, cresterea numarului de angajati in sector va contribui la reducerea somajului si la dezvoltarea capitalului uman specializat.

Prin aceasta hotarare, Guvernul isi reafirma determinarea de a sustine sectoarele strategice ale economiei si de a crea premisele pentru o dezvoltare durabila si echilibrata a tarii.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on oct. 9, 2024, 1:44 PM 13:44

Disqus Comments Loading...