X

Masurile Anuntate de Ministrul Mediului pentru Colectarea Deseurilor in Zonele Rezidentiale

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anuntat o transformare majora a punctelor de depozitare a deseurilor din zonele rezidentiale ale tot mai multor orase si municipii din tara. Cu sprijinul Ministerului Mediului, acestea devin acum spatii curate, cu conditii civilizate si acces controlat prin cartela sau aplicatie mobila.

Sute de insule ecologice digitalizate inlocuiesc treptat vechile containere, aducand Romania mai aproape de momentul in care imaginile insalubre de la platformele de gunoi vor deveni istorie. In ultimele luni, zeci de administratii locale au amenajat spatiile necesare pentru instalarea eco-insulelor supraterane si se pregatesc sa adopte noul sistem de colectare a deseurilor, mai eficient si mai responsabil fata de mediu.

Orase precum Targu Lapus, Marghita, Orsova, Turda si Oradea au deja astfel de insule ecologice functionale. Alte localitati, printre care Nasaud, Petrosani, Vulcan, Targu Jiu, Turceni, Pecica si Lugoj, urmeaza sa instaleze in curand aceste sisteme moderne.

Noile eco-insule permit colectarea separata a deseurilor in cinci fractii: sticla, plastic, hartie, biodegradabil si deseuri reziduale. Accesul la containere se face exclusiv pe baza de cartela sau prin intermediul unei aplicatii mobile asociate locului de consum, asigurand astfel un control mai bun si reducerea riscului de depozitare necontrolata.

In plus, sistemele sunt echipate cu senzori de umplere si de aruncare, care avertizeaza operatorii de salubritate atunci cand containerele necesita golire. Astfel, se elimina problemele legate de intarzierile in ridicarea deseurilor si se optimizeaza rutele de colectare.

“Insulele ecologice asigura nu doar un grad mai mare de colectare separata, reutilizare si valorificare a deseurilor, ci si o eficienta sporita pentru serviciile de salubritate. Sper ca, acolo unde au fost instalate, oamenii sa inceapa sa vada cat mai curand beneficiile acestor solutii inteligente, atat la nivelul unei comunitati mai curate, cat si la nivelul facturilor,” a declarat Mircea Fechet.

Implementarea acestor insule ecologice a fost posibila datorita fondurilor de peste 260 de milioane de euro disponibile prin Programul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), in cadrul Componentei C3 – Managementul deseurilor. Administratiile locale au accesat aceste fonduri pentru a moderniza sistemele de gestionare a deseurilor si pentru a promova practici sustenabile in comunitatile lor.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on oct. 9, 2024, 12:04 AM 00:04

Disqus Comments Loading...