Cooperarea Oficiala de ULTIM MOMENT pe care Stefan-Radu Oprea o Anunta pentru Toata Romania

Cooperarea Oficiala ULTIM MOMENT Stefan-Radu Oprea Anunta Toata Romania

Stefan-Radu Oprea, ministrul Economiei, anunta o serie de noi masuri importante puse in aplicare pentru Romania, iar asta in contextul in care anul acesta s-au aniversat nu mai putin de 118 ani de relatii diplomatice intre Romania si Republica Araba Egipt, iar ministrul a prezidat cea de-a patra sesiune a Comitetului Mixt romano-egiptean pentru cooperare economica, stiintifica si tehnica. Delegatia egipteana a fost condusa de dr. Rania A. Al-Mashat, ministrul Planificarii, Dezvoltarii Economice si Cooperarii Internationale.

Stefan-Radu Oprea afirma ca reuniunea a abordat o gama larga de domenii de interes comun, inclusiv comert si investitii, industrie, energie, agricultura, transport, tehnologia informatiei si comunicatiilor, mediu, turism si educatie superioara. Evenimentul a fost insotit de un forum de afaceri organizat cu sprijinul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, la care au participat peste 100 de companii din ambele tari.

“Egiptul este un partener cheie pentru Romania in Africa si Orientul Mijlociu. Exista un potential semnificativ pentru a stimula economia si comertul bilateral,” a afirmat ministrul Stefan-Radu Oprea. El a incurajat oamenii de afaceri egipteni sa investeasca in Romania, subliniind oportunitati in sectoare precum energie, industria auto (in special baterii pentru mobilitate electrica si celule de combustie cu hidrogen), industria chimica si farmaceutica, aparare, agricultura si infrastructura.

Dr. Rania A. Al-Mashat a apreciat nivelul actual al cooperarii si a subliniat deschiderea catre noi domenii de colaborare. “Ambele tari isi unesc fortele pentru a impulsiona dezvoltarea si cresterea economica, investind in multiple sectoare. Suntem entuziasmati de potentialul colaborarii in domenii precum energie nucleara, hidrogen, industrializare, transport, comert, aparare si inteligenta artificiala,” a declarat oficialul egiptean.

Stefan-Radu Oprea subliniaza un rezultat concret al reuniunii a fost semnarea unui Memorandum de Intelegere intre Agentia Romana pentru Investitii si Comert Exterior (ARICE) si Autoritatea Generala pentru Investitii si Zone Libere a Egiptului (GAFI). Acesta vizeaza crearea unui cadru pentru schimbul de experienta, cunostinte tehnice si informatii privind mediul investitional din ambele tari.

Dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii a fost un alt subiect important pe agenda. Partile au convenit sa faciliteze schimbul de experienta in implementarea proiectelor de succes pentru IMM-uri si sa identifice solutii noi pentru stimularea acestui sector vital al economiei.

Stefan-Radu Oprea dezvaluie ca in sectorul industrial, s-a decis consolidarea cooperarii in industria auto, textila si a cimentului, precum si incurajarea parteneriatelor in industria chimica si a echipamentelor medicale. In domeniul energetic, ambele tari au convenit sa promoveze cooperarea in energie regenerabila, hidrogen verde si reducerea emisiilor de carbon.

S-a discutat, de asemenea, despre accesul Romaniei la gaze naturale lichefiate prin terminalele GNL din Egipt si despre identificarea unor rute viabile de transport. Partile au decis sa coopereze in promovarea turismului sigur si durabil, schimband informatii despre potentialul turistic si dezvoltand initiative pentru a creste fluxurile turistice bilaterale in domenii precum turism cultural, balnear, de iarna si litoral.

Reuniunea a fost considerata de ambele parti ca un pas important in reactivarea legaturilor economice si comerciale dintre Romania si Egipt. Oficialii au exprimat asteptari pozitive privind implementarea acordurilor si continuarea dialogului pentru a explora noi oportunitati de cooperare.

author avatar
Redactia iDevice.ro