Florin Barbu, Ministrul Agriculturii, a prezentat recent un foarte important bilant al investitiilor si masurilor de sprijin implementate de catre Guvernul Romaniei in sectorul agricol romanesc, subliniind eforturile guvernamentale pentru dezvoltarea si sustinerea fermierilor.
“S-au platit peste 147,2 milioane de euro, toate investitiile in sectorul avicol au fost finalizate, iar 70% din cele din sectorul suin sunt deja incheiate”, a declarat ministrul. Aceste investitii vor permite Romaniei sa produca inca 1,5 milioane de purcei pana in martie anul urmator.
Florin Barbu spune ca Guvernul a alocat 160 de milioane de euro din bugetul de stat pentru reabilitarea sistemului de irigatii, inclusiv infrastructura de desecare si drenaj. De asemenea, 100 de milioane de euro au fost directionate catre masuri de sprijin privind consumul de energie electrica pentru pomparea apei, asigurand astfel apa gratuita pe infrastructura principala de irigatii pentru fermieri in anul 2024.
In plus, au fost implementate doua scheme de ajutor de stat sub forma de grant, totalizand peste 725 de milioane de euro. “Vorbim aici de 648 de milioane de euro garantii in cadrul Programului Rural Plus, pentru 2.507 beneficiari, si peste 76 de milioane de euro in cadrul schemei de ajutor de stat ‘Creditul fermierului'”, a precizat Barbu.
Din fonduri europene, s-au acordat masuri de sprijin in valoare de 3,14 miliarde de euro. Pentru campaniile anilor 2023 si 2024, au fost finalizate recent masuri de sprijin prin Agentia de Plati de 2,6 miliarde de euro. Aceasta suma include plati pentru interventii aferente sprijinului masurilor de piata, comert exterior, fructe in scoli, renta viagera agricola si promovarea produselor agricole.
Ministrul a mentionat ca 25 de masuri, in valoare de 1,87 miliarde de euro, au fost platite din fonduri europene, reprezentand un grad de absorbtie de peste 98,52% din plafon. De asemenea, opt masuri din fonduri europene pentru bunastare si agromediu, in valoare de peste 692 de milioane de euro, au atins un grad de absorbtie de peste 98%.
In ceea ce priveste investitiile din vechiul PNDR 2014-2020, s-au incasat de la Uniunea Europeana si platit catre fermieri peste 480 de milioane de euro, sume care au fost rambursate si au constituit venituri la bugetul de stat.
Pentru Planul Strategic 2023-2027, pana in prezent s-au lansat 21 de interventii: 11 pe investitii si 10 pe mediu si clima. S-au incheiat peste 1.920 de contracte, cu o valoare de peste 375 de milioane de euro. “Pentru instalarea tinerilor fermieri sunt deja intocmite 1.606 contracte, s-au facut plati de peste 61 de milioane de euro”, a adaugat Barbu. Aceste masuri vizeaza sustinerea tinerilor fermieri in bazinele legumicole din Romania, pentru a putea incalzi serele si solariile, reducand astfel deficitul balantei comerciale si asigurand productia de legume pe tot parcursul anului.
Ministrul a anuntat ca, incepand cu 16 octombrie 2024, se vor acorda subventii catre fermieri in valoare de 1,6 miliarde de euro.
“Toate aceste interventii pe care le-am avut le voi detalia marti, saptamana viitoare, intr-o conferinta de presa in cadrul Ministerului Agriculturii”, a incheiat Florin Barbu.