Restructurare Oficiala de ULTIM MOMENT a Simonei Bucura-Oprescu printr-o Hotarare de Guvern pentru Romania

Restructurare Oficiala ULTIM MOMENT Simonei Bucura-Oprescu Hotarare Guvern Romania

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a creat o noua Hotarare de Guvern recent, care are menirea de a impune o serie de modificari semnificative in structura Casei Nationale de Pensii Publice din Romania (CNPP) chiar din anul 2024.

Simona Bucura-Oprescu spune ca, CNPP, institutie publica de interes national cu personalitate juridica, functioneaza sub autoritatea Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale si are ca misiune organizarea si administrarea sistemului public de pensii, precum si a sistemului de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale.

Conform noilor prevederi din Ordonanta Guvernului nr. 37/2024 si Hotararea Guvernului nr. 118/2012, numarul de posturi din cadrul CNPP va creste semnificativ, ajungand la un total de 4.175 de posturi. Dintre acestea, Casa Nationala de Pensii Publice, in calitate de ordonator principal de credite, va dispune de 332 de posturi.

Simona Bucura-Oprescu afirma ca aceasta crestere a numarului de posturi este menita sa sustina implementarea eficienta a Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR), in special in ceea ce priveste digitalizarea si recalcularea pensiilor din sistemul public.

Personalul suplimentar va fi integrat in structurile caselor teritoriale de pensii pana la data de 1 martie 2025, avand rolul de a accelera procesul de evaluare si recalculare a dosarelor de pensii.

Un alt aspect important al reorganizarii il reprezinta transferul a 299 de posturi de la cabinetele teritoriale de expertiza medicala catre Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca (INEMRCM), conform prevederilor art. 166 din Legea nr. 360/2023. Aceasta masura are ca scop optimizarea activitatilor de expertiza medicala la nivel national si nu va afecta drepturile salariale ale angajatilor vizati.

Simona Bucura-Oprescu subliniaza ca modificarile organizationale includ si ajustarea numarului de functii publice de conducere. Astfel, la nivel de ordonator principal de credite, numarul total al functiilor publice de conducere va fi de maximum 334, reprezentand 8% din totalul posturilor disponibile.

Reorganizarea CNPP vine in contextul eforturilor guvernamentale de a imbunatati gestionarea resurselor si de a creste calitatea serviciilor publice. Implementarea noilor masuri va contribui la transparentizarea si simplificarea proceselor administrative, in beneficiul tuturor beneficiarilor sistemului public de pensii.

In plus, integrarea personalului suplimentar si transferul posturilor catre INEMRCM sunt vazute ca pasi importanti in consolidarea sistemului de pensii si asigurari sociale. Aceste masuri vor permite o mai buna coordonare intre diferitele institutii implicate si vor facilita implementarea proiectelor strategice la nivel national.

Simona Bucura-Oprescu, prin aceste initiative, demonstreaza angajamentul de a raspunde nevoilor actuale ale societatii si de a asigura sustenabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii din Romania. Cetatenii pot astepta imbunatatiri semnificative in ceea ce priveste eficienta si calitatea serviciilor oferite de CNPP.

Aceasta reorganizare majora marcheaza un moment crucial in evolutia sistemului public de pensii, punand bazele pentru o administratie mai moderna, mai eficienta si mai orientata spre nevoile cetateanului.

author avatar
Redactia iDevice.ro