Dispozitie Oficiala de ULTIM MOMENT a Simonei Bucura-Oprescu cu un Nou Act Normativ al Guvernului

Dispozitie Oficiala ULTIM MOMENT Simonei Bucura-Oprescu Nou Act Normativ Guvernului

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a anuntat un nou act normativ al Guvernului Romaniei, prin care va fi adoptata o hotarare menita sa impuna o serie de schimbari pentru romani, deoarece zilele de 3 ianuarie si 2 mai 2025 vor fi declarate zile libere pentru angajatii din institutiile si autoritatile publice. Aceasta decizie vine in completarea zilelor de 2 ianuarie si 1 mai 2025, deja stabilite ca zile libere nelucratoare conform Codului Muncii.

Simona Bucura-Oprescu dezvaluie ca masura are ca scop asigurarea unei utilizari eficiente a timpului de munca si oferirea de timp liber suplimentar pentru angajati, in vederea recuperarii capacitatii de munca. Prin declararea zilelor de 3 ianuarie si 2 mai ca zile libere, se creeaza punti intre sarbatorile legale si perioadele de repaus saptamanal, permitand angajatilor sa beneficieze de mini-vacante prelungite.

Pentru a compensa aceste zile libere, institutiile si autoritatile publice isi vor prelungi timpul de lucru pana la data de 31 ianuarie 2025, respectiv 31 mai 2025, conform planificarilor stabilite. Este important de mentionat ca prestarea muncii in aceste perioade nu va conferi dreptul la timp liber corespunzator.

Simona Bucura-Oprescu subliniaza ca hotararea nu se aplica in locurile de munca unde activitatea nu poate fi intrerupta din cauza caracterului procesului de productie sau a specificului activitatii. De asemenea, pentru a asigura functionarea continua a justitiei, masura nu se aplica magistratilor si personalului implicat in solutionarea proceselor programate in zilele respective, precum si participantilor la aceste procese.

In zilele de 3 ianuarie si 2 mai 2025, Ministerul Finantelor va efectua, prin centrala sa, operatiuni esentiale de incasari si plati, inclusiv cele privind serviciul datoriei publice si eventualele debitari dispuse de Comisia Europeana din contul de resurse proprii in lei deschis la Trezoreria Statului.

Simona Bucura-Oprescu atrage atentia asupra faptului ca unitatile administrativ-teritoriale care au scadenta la obligatiile de plata aferente imprumuturilor din venituri din privatizare in aceste zile vor trebui sa efectueze platile scadente inaintea datelor de 3 ianuarie si 2 mai 2025, conform scadentarelor anexate la conventiile de imprumut.

Aceasta decizie guvernamentala are ca obiectiv principal imbunatatirea echilibrului dintre viata profesionala si cea personala a angajatilor din sectorul public, contribuind totodata la cresterea eficientei si productivitatii la locul de munca.

author avatar
Redactia iDevice.ro