Ministrul Educatiei, Ligia Deca, a facut o serie de declaratii foarte importante cu privire la sistemul de invatamant din Romania, iar asta deoarece ea aduce in atentia a milioane de romani ceea ce este necesar pentru viitor, punand invatamantul dual in centrul dezvoltarii tarii noastre din punct de vedere economic.
“Din 2029 – 2030, nu trebuie sa mai avem altfel de invatamant tehnologic in Romania decat dual”, a declarat Ligia Deca. Ea a explicat ca, in absenta implicarii angajatorilor, nu are sens sa se continue scolarizarea pe rute care nu raspund cerintelor pietei muncii. “Daca angajatorul nu are nevoie, nu solicita si nu se implica, nu are rost sa scolarizezi pe ruta respectiva”, a adaugat ministrul.
Ministrul Educatiei a mentionat exemple pozitive din judetele Brasov, Alba si Timis, unde scolile profesionale duale au demonstrat eficienta acestui sistem. “Acesti copii sunt mult mai bine primiti de catre piata muncii si sunt mult mai bine platiti”, a afirmat ea, subliniind succesul invatamantului dual si necesitatea de a investi mai mult in acesta.
Ministrul Educatiei a accentuat si evolutia meseriilor in contextul digitalizarii: “Meseriile nu mai sunt ce erau inainte. Nu mai exista meserie fara competente digitale. Multe meserii sunt deja robotizate sau digitalizate.” Ea a subliniat importanta dezvoltarii competentelor transversale, cum ar fi munca in echipa, rezolvarea problemelor si etica muncii.
Ministrul Educatiei a incurajat o schimbare de atitudine fata de meserii si invatamantul profesional: “Trebuie sa revizuim aceasta atitudine negativista, mostenita, despre cei care fac meserii.” Ea a mentionat ca angajatorii apreciaza mai mult absolventii programelor de pregatire profesionala, care sunt adesea mai bine platiti decat cei cu studii superioare si care necesita mai putin timp de adaptare la locul de munca.
Un exemplu notabil al adoptarii invatamantului dual la nivel universitar este Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca. “Chiar si ei au inteles ca dualul universitar este mai degraba o apropiere de piata muncii”, a spus ministrul, evidentiind deschiderea universitatilor de prestigiu catre acest model educational.
Ministrul Educatiei a reafirmat valoarea meseriilor in societatea moderna: “Trebuie sa spunem in continuare ca meseria este bratara de aur. Este foarte bine platita si trebuie sa vorbim despre meserii care implica adaptabilitate la piata muncii.” Ligia Deca a subliniat necesitatea de a pregati tinerii pentru cerintele actuale ale angajatorilor si de a fi prezenti acolo unde este nevoie de ei.