X

2 Ordine Ministeriale de ULTIM MOMENT ale Ministrului Educatiei cu Schimbari pentru Scolile Romanesti

Ministrul Educatiei, Ligia Deca, a publicat recent 2 noi ordine ministeriale care au menirea de a implementa o serie de masuri importante pentru invatamantul romanesc, care prevad o serie de modificari menite sa imbunatateasca gestionarea proiectelor de investitii si sa promoveze digitalizarea in invatamantul preuniversitar de stat.

Ministrul Educatiei, conform primului ordinul emis, articolul 1 din Ordinul nr. 5719/28.08.2023 a fost modificat pentru a permite constituirea unei comisii specializate. Aceasta comisie va avea rolul de a analiza si acorda avizele necesare pentru proiectele de investitii care vizeaza unitatile de invatamant preuniversitar de stat, derulate in cadrul Programelor Operationale cu finantare din fonduri nerambursabile, in conformitate cu Ghidul Solicitantului.

Scopul acestei masuri este asigurarea unei utilizari eficiente si transparente a fondurilor nerambursabile alocate educatiei. Noua comisie va facilita procesul de evaluare a proiectelor, garantand ca investitiile ajung acolo unde este cea mai mare nevoie. Restul prevederilor din ordinul initial raman neschimbate, asigurand continuitatea cadrului legislativ existent.

Ministrul Educatiei a modificat Ordinul nr. 6.443/30.08.2024 privind lista unitatilor de invatamant care vor consemna in format electronic situatia scolara a elevilor in anul scolar 2024-2025. Anexa 1 a fost actualizata, incluzand noi scoli care vor adopta sistemul digital.

Digitalizarea este un pas esential in modernizarea sistemului educational. Prin extinderea utilizarii platformelor electronice, se urmareste imbunatatirea comunicarii dintre profesori, elevi si parinti, precum si eficientizarea procesului administrativ.

Ministrul Educatiei spune ca implementarea acestor modificari va fi coordonata de Directia Generala pentru Implementarea Proiectului Romania Educata, in colaborare cu Directia Generala Invatamant Preuniversitar, Biroul Acte de Studii si inspectoratele scolare judetene.

Aceste schimbari sunt asteptate sa aduca beneficii semnificative sistemului de invatamant preuniversitar. Optimizarea procesului de finantare, prin asigurarea unei evaluari riguroase a proiectelor de investitii, va conduce la o mai buna alocare a resurselor.

Ministrul Educatiei afirma ca promovarea transparentei prin constituirea comisiei va spori increderea in procesul de avizare. Modernizarea infrastructurii educationale va fi posibila prin investitii directionate corect, imbunatatind conditiile din scolile romanesti.

Deasemenea, facilitarea accesului la informatie prin digitalizare va permite un acces mai rapid si mai usor la datele scolare pentru toti actorii implicati. Comunitatea educationala si publicul larg sunt incurajati sa urmareasca implementarea acestor masuri si sa participe activ la imbunatatirea sistemului educational romanesc.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on oct. 13, 2024, 11:55 AM 11:55

Disqus Comments Loading...