Ordonanta de Urgenta a Simonei Bucura-Oprescu cu Masuri de ULTIM MOMENT ale Guvernului pentru Romani

Ordonanta Urgenta Simonei Bucura-Oprescu Masuri ULTIM MOMENT Guvernului Romani

Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, a creat o noua Ordonanta de Urgenta a Guvernului Romaniei, prin care  s-a decis ca este necesar sa se prelungeasca termenul pentru finalizarea procesului de dezinstitutionalizare a persoanelor adulte cu dizabilitati pana la 31 decembrie 2025.

Simona Bucura-Oprescu afirma ca aceasta masura are ca scop asigurarea unei tranzitii eficiente si responsabile catre servicii alternative in comunitate, prin modificarea termenelor stabilite anterior printr-o Ordonanta de Urgenta.

Ministrul Muncii, a subliniat importanta oferirii oportunitatilor pentru persoanele cu dizabilitati de a trai independent si de a fi integrate in societate. Prelungirea termenului permite implementarea masurilor necesare intr-un mod sustenabil si alinierea cu programele nationale de interes in domeniu.

Initial, termenul pentru finalizarea dezinstitutionalizarii era stabilit pentru 31 decembrie 2021, conform Strategiei Nationale “O societate fara bariere pentru persoanele cu dizabilitati” 2015–2020. Ulterior, acesta a fost extins pana la 31 decembrie 2023 prin Ordonanta de Urgenta nr. 114/2021 si recent pana la sfarsitul anului 2024 prin Ordonanta de Urgenta nr. 94/2023.

Simona Bucura-Oprescu confirma ca noua prelungire pana in 2025 are ca obiectiv unificarea termenelor cu cele ale proiectelor prevazute in programele de interes national. Masura vizeaza si sincronizarea cu implementarea proiectelor din programele nationale precum “Infiintarea de servicii sociale de tip centre de zi, centre respiro/centre de criza si locuinte protejate in vederea dezinstitutionalizarii persoanelor cu dizabilitati aflate in institutii de tip vechi si pentru prevenirea dezinstitutionalizarii persoanelor cu dizabilitati din comunitate”.

Separat este deasemenea menita implementarea proiectului “Infiintarea de servicii sociale in vederea asigurarii tranzitiei tinerilor cu dizabilitati de la sistemul de protectie speciala a copilului catre sistemul de protectie a persoanelor adulte cu dizabilitati”.

Conform noilor prevederi, incepand cu 1 ianuarie 2026, finantarea centrelor rezidentiale cu o capacitate mai mare de 50 de locuri, pentru care nu au fost implementate planurile de restructurare, se va asigura exclusiv din bugetul judetelor sau al sectoarelor municipiului Bucuresti.

Simona Bucura-Oprescu a accentuat dorinta ca toate persoanele cu dizabilitati sa beneficieze de servicii adecvate nevoilor lor, intr-un mediu care sa le ofere suportul necesar pentru o viata independenta. Prelungirea termenului reprezinta un pas important in atingerea acestui obiectiv si in respectarea angajamentelor asumate la nivel national si european.

Organizatiile de profil si reprezentantii societatii civile au salutat decizia, considerand-o necesara pentru a asigura o tranzitie corespunzatoare si pentru a evita eventualele disfunctionalitati in procesul de restructurare a serviciilor sociale.

author avatar
Redactia iDevice.ro