ANM: Multiple ALERTE Meteorologice NOWCASTING Oficiale de ULTIM MOMENT pe 14 Octombrie 2024 in Romania

ANM Multiple ALERTE Meteorologice NOWCASTING Oficiale ULTIM MOMENT 14 Octombrie 2024 Romania

ANM, Administratia Nationala de Meteorologie, a transmite multiple alerte meteorologice nowcasting oficiale de ultim moment pe 14 octombrie 2024 in Romania, vizand mai multe coduri de tip cod galben pentru intensificari ale vantului in zonele de munte din mai multe judete din tara, incepand de astazi.

ANM spune ca alertele vizeaza in special altitudinile de peste 1500 de metri, unde vantul va sufla cu viteze semnificative. in zona de munte a judetului Covasna, care include localitatile Intorsura Buzaului, Ozun, Sanzieni, Sita Buzaului, Ghelinta, Batani, Cernat, Bretcu, Turia, Barcani, Ojdula, Valcele, Borosneu Mare, Bodoc, Ghindfalau, Belin, Dobralaul, Reci, Haghig, Micfalau, Bixad, Poian, Aita Mare, Mereni, Malnas, Moacsa, Estelnic, Comandau, se asteapta intensificari ale vantului cu rafale de 70-80 km/h, iar pe arii restranse rafalele ar putea depasi chiar 90 km/h. Avertizarea este valabila de la ora 09:45 in aceasta dimineata.

Judetele Buzau, Vrancea, Gorj, Valcea, Caras-Severin si Hunedoara se afla de asemenea sub atentionare similara. In zona de munte a judetului Buzau, incluzand localitatile Nehoiu, Lopatari, Gura Teghii, Chiojdu, Siriu, Manzalesti, Bisoca, Braesti, Colti, Bozioru, Chiliile, vantul va atinge viteze de 70-80 km/h la altitudini de peste 1500 de metri, iar local rafalele pot depasi 90 km/h. Aceasta atentionare intra in vigoare de la ora 09:40.

ANM spune ca in judetul Vrancea, in zona de munte a localitatilor Nereju, Tulnici, Vrancioaia, Soveja, Nistoresti, Vintileasca, Jitia, Spulber, se asteapta intensificari ale vantului cu viteze de 70-80 km/h si posibilitatea de rafale de peste 90 km/h. Aceasta avertizare este valabila tot de la ora 09:40.

In judetele Gorj si Valcea, zonele montane, inclusiv localitatile Pades, Calimanesti, Brezoi, Perisani, Caineni, Baile Olanesti, Boisora, Voineasa, Malaia, Racovita, Titesti, se vor confrunta cu vant puternic, cu rafale de 70-90 km/h, iar la altitudini de peste 1800 de metri, vantul va sufla cu viteze de 90-100 km/h. Avertizarea a fost emisa la ora 08:58 si este valabila incepand cu ora 09:15.

In judetul Caras-Severin si judetul Hunedoara, pentru zonele de munte de peste 1800 de metri, sunt de asemenea sub avertizare cod galben de vant puternic, cu rafale intre 90 si 120 km/h. Avertizarea este valabila de la ora 09:05.

ANM recomanda populatiei sa evite deplasarile in zonele afectate de vant puternic, iar turistilor li se recomanda sa evite drumetiile la altitudini mari in perioada urmatoare, pentru a preveni situatiile periculoase.

author avatar
Redactia iDevice.ro