Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a anuntat recent modificarea Ordinului nr. 3368/2024, prin adoptarea unui nou ordin ministerial, care vizeaza metodologiile si criteriile de ierarhizare a structurilor de obstetrica-ginecologie, neonatologie si pediatrie, ce asigura servicii de terapie intensiva pentru nou-nascuti.
Ministrul Sanatatii spune ca aceasta schimbare vine si cu completari asupra Ordinului ministrului Sanatatii nr. 323/2011, privind clasificarea spitalelor in functie de competente. In cadrul modificarilor introduse, ministrul Rafila a subliniat faptul ca aceste noi criterii sunt esentiale pentru imbunatatirea calitatii serviciilor medicale oferite mamelor si nou-nascutilor, precum si pentru asigurarea unor conditii optime in unitatile de terapie intensiva neonatala.
“Este important sa stabilim standarde clare si uniforme pentru clasificarea si organizarea sectiilor de obstetrica-ginecologie si neonatologie, astfel incat sa asiguram ingrijire adecvata in cazurile critice”, a declarat ministrul. Printre modificarile semnificative aduse prin acest ordin, se numara schimbari la Anexa 2, in sectiunea legata de organizarea sectiilor de obstetrica-ginecologie la nivelul 2.
Conform noilor reglementari, camera de garda de obstetrica-ginecologie trebuie sa aiba acces direct la Unitatea de Primiri Urgente (UPU) a spitalului, in cazul in care unitatea sanitara dispune de UPU in structura sa. Aceasta modificare are ca scop facilitarea unui acces mai rapid la servicii de urgenta pentru pacientele care necesita asistenta de specialitate.
Ministrul Sanatatii spune ca ordinul a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, oferind transparenta asupra schimbarilor adoptate si asigurand implementarea acestora in toate unitatile medicale relevante. Ministrul Sanatatii a mentionat ca aceste modificari sunt un pas important in cresterea sigurantei pacientelor si a nou-nascutilor, dar si in eficientizarea serviciilor oferite de spitale.
“Ne dorim ca toate spitalele sa fie dotate si organizate conform acestor cerinte, astfel incat fiecare unitate sa poata raspunde prompt si eficient necesitatilor urgente,” a adaugat Alexandru Rafila.
Modificarile aduse sunt considerate necesare pentru a alinia sistemul sanitar din Romania la standardele internationale si pentru a imbunatati calitatea ingrijirilor medicale oferite mamelor si nou-nascutilor in situatii critice. Ordinul mentionat va intra in vigoare in perioada imediat urmatoare, iar unitatile sanitare vor trebui sa implementeze modificarile specificate pentru a se conforma noilor standarde.
Ministrul Sanatatii subliniaza ca aceste schimbari fac parte dintr-un efort mai larg al Ministerului Sanatatii de a imbunatati infrastructura spitalelor si de a asigura accesul egal la servicii medicale de calitate, pentru toate pacientele din Romania. Ministrul Rafila a subliniat, de asemenea, importanta colaborarii intre toate institutiile sanitare pentru a asigura implementarea eficienta a noilor reglementari.
This post was last modified on oct. 14, 2024, 2:07 PM 14:07