Ministrul Educatiei, Ligia Deca, a anuntat o serie de realizari impresionante ale elevilor romani, aducandu-ne in imediata atentie, dar si cu cu mandrie ca Romania s-a clasat pe locul 8 la editia din acest an a European Cyber Security Challenge – ECSC 2024, campionatul european de securitate cibernetica, desfasurat intre 8-11 octombrie intr-un cadru de exceptie la Torino, Italia.
Ministrul Educatiei sustine ca la competitie au participat 37 de echipe, formate din cei mai talentati tineri din domeniul securitatii cibernetice din Europa. Echipa Romaniei a fost reprezentata de cinci elevi cu performante remarcabile, care au reusit sa demonstreze cunostinte solide si abilitati tehnice deosebite in fata unor echipe puternice din intreaga Europa.
Elevii care au purtat tricolorul la Torino sunt: Alexandru-Darius Ghica, Colegiul National “Mihai Viteazul” din Bucuresti; Vlad-Ionut Seba, Colegiul National “Tudor Vianu” din Bucuresti; Denis-Cristian Vascuta, Colegiul National “Mihai Viteazul” din Bucuresti; Vlad-Stefan Mateciuc, Liceul Teoretic “Callatis” din Mangalia; Robert-Alexandru Antal, Complexul Educational “Laude Reut” din Bucuresti.
Ministrul Educatiei afirma ca au fost coordonati de lectorul universitar dr. George-Marius Sinca de la Universitatea “Emanuel” din Oradea, in calitate de coordonator principal, si de Ancuta-Dumitrita Doce, manager superior de securitate cibernetica la Directoratul National de Securitate Cibernetica din Bucuresti, in calitate de coordonator adjunct.
Participarea la ECSC reprezinta o performanta notabila pentru Romania si demonstreaza angajamentul tinerilor romani fata de dezvoltarea si perfectionarea competentelor in domeniul securitatii cibernetice, un domeniu esential in contextul amenintarilor cibernetice tot mai mari la nivel global.
Pentru a putea reprezenta Romania la campionatul european, candidatii pasionati de securitate cibernetica trebuie sa participe initial la Campionatul National de Securitate Cibernetica – RoCSC sau, incepand din acest an, la Olimpiada de Securitate Cibernetica.
Aceste competitii sunt organizate de Serviciul Roman de Informatii, prin Centrul National Cyberint, Directoratul National de Securitate Cibernetica, Asociatia Nationala pentru Securitatea Sistemelor Informatice si Ministerul Educatiei, impreuna cu parteneri privati.
Ministrul Educatiei subliniaza ca pentru tinerii interesati de dezvoltarea abilitatilor in acest domeniu, platforma educationala online CyberEdu ofera un spatiu digital de antrenament, unde sunt disponibile exercitii din editiile anterioare ale RoCSC si ECSC, precum si alte provocari destinate pregatirii pentru competitii internationale de securitate cibernetica.
Felicitari echipei Romaniei pentru rezultatul obtinut si mult succes in continuare tinerilor pasionati de securitate cibernetica!
This post was last modified on oct. 14, 2024, 9:03 AM 09:03