X

Ordin cu Metodologii de ULTIM MOMENT ale Ministrului Educatiei pentru Programe Importante in Invatamant

Ministrul Educatiei, Ligia Deca, a lansat in consultare publica noi ordine ministeriale care vizeaza adoptarea unor metodologii pentru infiintarea si organizarea a doua noi programe de studii universitare de licenta: “Educatie timpurie” si “Pedagogia invatamantului primar”.

Ministrul Educatiei spune ca aceste programe vor avea scopul de a asigura formarea competentelor necesare cadrelor didactice pentru a contribui la dezvoltarea intelectuala, sociala, fizica si emotionala a copiilor. Ligia Deca a subliniat ca programele de licenta sunt esentiale pentru viitorii profesori si ca acestea includ, pe langa disciplinele consacrate, si noi cursuri menite sa ii ajute sa inteleaga mai bine nevoile copiilor.

Viitorii profesori pentru educatie timpurie vor avea oportunitatea sa studieze discipline precum “Neurostiinta educatiei”, “Joc si invatare in copilaria timpurie”, “Dezvoltarea limbajului si comunicarea la copilul mic”, dar si “Comunicarea si colaborarea cu familia”.

Ministrul Educatiei afirma si ca pentru viitorii profesori din invatamantul primar vor fi introduse discipline specifice, precum “Educatie STIAM” (stiinte, tehnologie, inginerie, arta si matematica), “Pedagogie digitala si medii virtuale de invatare”, dar si “Managementul clasei si dezvoltarea abilitatilor socio-emotionale”.

Aceasta diversificare a disciplinelor este vazuta ca un pas important in pregatirea cadrelor didactice pentru a raspunde provocarilor actuale din sistemul educational. Ministerul Educatiei a propus ca practica pedagogica sa aiba un rol central in formarea viitorilor profesori.

Ministrul Educatiei subliniaza ca astfel, intre 6 si 12/14 credite vor fi alocate pentru practica in fiecare semestru, iar aceasta se va desfasura in unitati de invatamant cu particularitati diferite, inclusiv in scoli cu un numar mare de copii aflati in risc de excluziune scolara. Aceasta masura urmareste sa ofere viitorilor profesori experienta necesara pentru a lucra cu diverse categorii de elevi si pentru a dezvolta abilitati de gestionare a diversitatii in clasa.

Programul de studii “Educatie timpurie” are scopul de a pregati cadrele didactice pentru o cariera in educatia anteprescolara si prescolara, oferind competentele necesare pentru a sprijini dezvoltarea cognitiva, sociala, fizica si emotionala a copiilor intre 3 luni si 6 ani. Cursurile incluse in acest program sunt structurate astfel incat absolventii sa obtina un numar de 180 de credite transferabile pe parcursul celor trei ani de studiu, asigurand astfel o formare adecvata si completa.

Planurile de invatamant pentru aceste programe sunt dezvoltate pentru a raspunde nevoilor actuale ale profesorilor si pentru a le oferi instrumentele necesare pentru a integra in mod competent pe piata muncii. Ministrul Ligia Deca a declarat ca aceste noi programe de studii sunt esentiale pentru modernizarea sistemului educational romanesc si pentru formarea unor profesori capabili sa raspunda cerintelor tot mai complexe ale societatii moderne.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on oct. 15, 2024, 2:47 PM 14:47

Disqus Comments Loading...