X

Rectificare Oficiala de ULTIM MOMENT Anuntata de Sorin Grindeanu cu o Hotarare de Guvern pentru Romania

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anuntat o noua Hotarare de Guvern care urmeaza sa aduca o serie de modificari importante cu privire la bugetul rectificat de venituri si cheltuieli pentru anul 2024 al Regiei Autonome “Administratia Fluviala a Dunarii de Jos” Galati.

Sorin Grindeanu spune ca regia, aflata sub autoritatea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, are misiunea de a asigura echilibrul financiar si de a optimiza resursele in vederea desfasurarii activitatilor economice.

Bugetul rectificat pentru anul 2024 a fost conceput in concordanta cu structura unui buget multianual, fiind un instrument de legatura intre realizarile primei jumatati a anului 2024 si bugetul previzionat pentru anii 2025 si 2026. Proiectul propune asigurarea resurselor financiare necesare pentru indeplinirea obligatiilor catre terti si pentru dezvoltarea in mod sustenabil a activitatilor specifice.

Sorin Grindeanu subliniaza ca prin proiectul de buget rectificat, veniturile totale ale Regiei pentru anul 2024 au fost diminuate cu 8,17%, ajungand la suma de 198.350 mii lei, comparativ cu estimarile initiale de 216.000 mii lei. Diminuarea veniturilor a fost influentata in principal de scaderea veniturilor din serviciile prestate, cauzate de reducerea traficului pe Canalul Sulina cu 23,05% intre ianuarie-iunie 2024, comparativ cu aceeasi perioada din 2023.

Astfel, un numar de 1.689 de nave au folosit Canalul Sulina, fata de 2.195 de nave in 2023, ceea ce a determinat o realizare de doar 62,09% din veniturile prognozate pentru prima jumatate a anului, provenite din tarife de navigatie, pilotaj si prestari servicii.

Sorin Grindeanu transmite ca veniturile din exploatare, estimate la 196.750 mii lei, reprezinta 99,19% din totalul veniturilor, in timp ce veniturile financiare sunt de 1.600 mii lei (0,81% din total). De asemenea, veniturile financiare, care includ diferente de curs valutar, au fost reduse cu 63,22%, pana la suma de 2.750 mii lei, ca urmare a evolutiei cursului EUR/RON si DOLAR/RON.

In vederea mentinerii echilibrului bugetar, cheltuielile totale au fost diminuate cu aceeasi proportie de 8,17%, pana la suma de 198.350 mii lei. Acestea au fost corelate in mod direct cu veniturile totale estimate pentru 2024. Structura cheltuielilor cuprinde cheltuieli de exploatare in valoare de 196.650 mii lei, adica 99,14% din total, si cheltuieli financiare de 1.700 mii lei (0,86%).

Ministrul Transporturilor a subliniat importanta fundamentarii riguroase a acestor cheltuieli, pentru a se asigura ca resursele disponibile sunt folosite in mod optim si responsabil. Bugetarea eficienta si reducerea costurilor, inclusiv prin ajustarile salariale, sunt masuri luate pentru a creste eficienta si a mentine lichiditatea companiei, contribuind la rentabilitatea acesteia.

Administratia Fluviala a Dunarii de Jos are o misiune complexa in cadrul sectorului fluvial din Romania, iar ajustarile bugetare si strategiile financiare adoptate demonstreaza eforturile autoritatilor de a asigura continuitatea activitatilor si de a diminua riscurile economice. Prioritatile raman orientarea activitatii spre obtinerea rentabilitatii, lichiditatii si utilizarea eficienta a resurselor pentru realizarea obiectivelor strategice.

Redactia iDevice.ro

This post was last modified on oct. 15, 2024, 12:25 PM 12:25

Disqus Comments Loading...