Redistributia Oficiala de ULTIM MOMENT Anuntata de Ministrul Educatiei pentru Adoptare prin Hotarare de Guvern

Redistributia Oficiala ULTIM MOMENT Anuntata Ministrul Educatiei Adoptare Hotarare Guvern

Ministrul Educatiei, Ligia Deca, a dezvlauit o noua Hotarare de Guvern, care preveo noua alocare unor fonduri suplimentare din Fondul de rezerva bugetara al Guvernului pentru finantarea bugetului Ministerului Educatiei in anul 2024.

Ministrul Educatiei spune ca aceasta masura vine in contextul unei hotarari guvernamentale care prevede suplimentarea cheltuielilor in domeniul educatiei si culturii, precum si sprijinirea proiectelor din fondurile PNRR si programelor cu finantare rambursabila. Fondurile alocate au scopul de a imbunatati conditiile in sistemul educational si de a sprijini initiativele culturale si sportive, contribuind astfel la dezvoltarea societatii romanesti.

Ministrul Educatiei subliniaza ca fondurile alocate includ suma de 39,285 mii lei pentru bunuri si servicii, in vederea eliminarii riscului seismic la care sunt expusi angajatii ministerului. In acest sens, se intentioneaza inchirierea unui imobil cu destinatia de birouri, care sa indeplineasca toate cerintele tehnice si de siguranta impuse de lege.

Decizia de a aloca aceste fonduri a fost luata pentru a asigura un mediu de lucru sigur pentru angajatii Ministerului Educatiei, avand in vedere ca actuala cladire prezinta risc seismic ridicat (RSI).

Ministrul Educatiei transmite ca alte 5,000 mii lei au fost alocate pentru finantarea cluburilor sportive universitare, in scopul sprijinirii dezvoltarii sportului in randul tinerilor si promovarii unui stil de viata activ. Aceasta finantare vizeaza atat imbunatatirea infrastructurii sportive, cat si sprijinirea activitatilor desfasurate de cluburile universitare, contribuind astfel la cresterea calitatii vietii studentilor.

Totodata, suma de 35,450 mii lei a fost alocata pentru acoperirea cheltuielilor cu facilitatile de transport pentru elevi in anul scolar 2024-2025, pentru lunile noiembrie si decembrie. Aceasta masura are ca scop asigurarea accesului egal la educatie pentru toti elevii, indiferent de mediul in care traiesc, si reducerea abandonului scolar prin facilitarea deplasarii catre si de la unitatile de invatamant.

Ministrul Educatiei a afor,at ca in cadrul proiectelor cu finantare din fondurile aferente componentei de imprumut a PNRR (Planul National de Redresare si Rezilienta), Ministerul Educatiei a primit suma de 336,000 mii lei credite de angajament si 100,339 mii lei credite bugetare.

Aceste fonduri vor acoperi cheltuielile necesare pentru implementarea proiectelor deja aprobate si pentru dezvoltarea infrastructurii educationale si culturale. Fondurile PNRR sunt destinate modernizarii sistemului educational si implementarii unor programe inovatoare care sa aduca invatamantul romanesc la standarde europene.

In plus, suma de 65,000 mii lei credite de angajament si 90,000 mii lei credite bugetare a fost destinata programelor cu finantare rambursabila, in vederea crearii conditiilor pentru incheierea contractelor aflate in evaluare. Aceste fonduri vor permite continuarea si finalizarea proiectelor incepute, crescand astfel sansele ca la misiunea de evaluare a Bancii Mondiale din septembrie-octombrie 2024 sa fie demonstrat un progres considerabil al proiectului.

Ministrul Educatiei le spune romanilor ca in acest mod, se va evita anularea sau suspendarea Acordului de Imprumut cu Banca Mondiala, ceea ce ar putea avea un impact negativ asupra finantarii viitoare a altor proiecte importante pentru Romania.

Se vor crea deasemenea conditiile necesare pentru achitarea facturilor deja primite sau care urmeaza sa fie primite in perioada urmatoare, pentru activitati incheiate sau in curs de finalizare, conform contractelor incheiate. Astfel, se va creste procentul de utilizare a fondurilor din imprumut, evitandu-se plata penalitatilor catre furnizori prin depasirea termenului de plata stabilit prin contract.

Totodata, prin prezentul proiect se autorizeaza Ministerul Finantelor sa introduca, la propunerea ordonatorului principal de credite, modificarile corespunzatoare in structura bugetului de stat si in volumul si structura bugetului Ministerului Educatiei pe anul 2024. In cazul in care sumele alocate nu sunt utilizate in totalitate, acestea vor fi restituite la Fondul de rezerva bugetara al Guvernului pana la sfarsitul anului 2024, conform reglementarilor in vigoare.

author avatar
Redactia iDevice.ro